Linkuri accesibilitate

UE compensează castraveţii infectaţi


Cele 150 de milioane de euro promise de miniştrii agriculturii din UE sunt mult sub valoarea pagubelor declarate de producătorii de legume.


Miniştrii agriculturii din Uniunea Europeană, reuniţi în Luxembourg vor oferi cel puţin 150 de milioane de euro despăgubire fermierilor care au fost afectaţi de izbucnirea epidemiei de E.coli în nordul Germaniei. Până acum, epidemia de E.coli a făcut cel puţin 22 de victime, peste 2.300 de persoane sunt infectate . Epidemia rămâne concentrată în nordul Germaniei deşi s-au înregistrat cazuri izolate şi în alte ţări din nordul Europei. Ileaga Giurchescu rezumă informaţiile agenţiilor internaţionale de presă:


150 milioane euro pentru pabubele produse de bacterie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct



Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a precizat că de ajutorul financiar vor profita în primul rând cultivatorii de legume proaspete, castraveţi, roţii sau salată. Şi şi-a exprimat speranţa că la sfîrşitul zilei, va avea promisiunea unui fond mai mare decât cele 150 de milioane de euro.

Funcţionari europeni au declarat însă agenţiilor de presă că detaliile nu vor fi stabilite astăzi: nici cum şi nici în ce proporţie vor fi despăgubiţi fermierii. Şi nici dacă vreo ţară va avea întâietate.

Cum iniţial, specialiştii germani au crezut că sursa infecţiei ar fi castraveţi din Spania, fermierii din această ţară, se apreciază acum la Madrid, au suferit numai ei pierderi de 200 de milioane de euro.

Crescătorii din Olanda, Franţa sau Portugalia au fost de asemeni serios afectaţi.

Problema este că nici acum nu se ştie care este sursa epidemiei. Între timp, în Germania se vorbeşte tot mai insistent de plante de soia, crescute în nordul ţării. Dar comisarul european pentru sănătate John Dalli a avertizat, astăzi, în Parlamentul european împotriva oricărei declaraţii pripite.

În opinia lui Dalii, este crucial ca autorităţile naţionale să nu se mai grăbească să dea informaţii despre posibila sursă a epidemiei, până nu au date sigure. Orice declaraţie pripită poate crea panică şi provoca multe probleme inutile fermierilor europeni.

Tot Dalli a reamintit că în acest moment, epidemia este limitată geografic, motiv pentru care nu ar trebui să se ia măsuri exagerate, cum ar fi sistarea importului de anumite produse. Ceea ce Rusia a făcut deja.

Între timp, în Germania, specialiştii continuă să cauze sursa infecţiei, care produce o diaree puternică, cu sânge , deshidratare; în ultimă instanţă sunt atacaţi rinichii şi sistemul nervos.

Infecţia nu se mai răspândeşte însă atât de repede, a declarat astăzi ministrul sănătăţii din Hamburg, centrul epidemiei de E.coli; clinicile din regiune spun că infecţiile nu mai sunt nici atât de virulente ca la început. Dar sursa nu fost identificată.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG