Linkuri accesibilitate

Strategii și temeri în retragerea forțelor americane din Irak


Fortele americane, în prezent 46 de mii de persoane, s-ar putea vedea descoperite și ținta atacurilor, în drum către frontiera cu Kuweitul.



In Irak, spre deosebire de Afganistan, fortele americane isi incheie retragerea. O operatiune care este mai complicata decit pare la prima vedere – asa cum ne spune Valeriu Sela, corespondentul Europei Libere la Washington.

Cel mai recent ieri, rachete de lupta s-au abatut asupra unei baze militare, din estul Irakului, ucigind sase americani, cel mai mare numar de victime, intr-o singura zi, din 2009 incoace. In ultima perioada atacurile impotriva fortelor americane s-au intetit.

Insurgentii isi doresc sa impinga America sa-si retraga fortele la timp, dorind si sa obtina credit intern pentru a fi obtinut retragerea. Comandantii militari americani spun ca un obstacol important este faptul ca in retragere - preconizata pentru aceasta vara - fortele americane, care numara in prezent 46 de mii de persoane, s-ar putea vedea descoperite si tinta atacurilor, in drum catre frontiera cu Kuweitul.

Cei opt ani de razboi au invatat fortele americane ca nu se pot apara, in teren deschis, decit daca beneficiaza de ajutorul localnicilor. Tinind cont de asta, se recurge la o strategie folosita si in trecut: armata americana ofera cite 10 mii de dolari pe luna, la 10 lideri de triburi din regiune. Plata este deghizata intr-o prestare de servicii, pentru a respecta legile irakiene si intelegerile in vigoare. Conducerea fortelor americane spera ca seicii care primesc sumele de bani sa asigure curatarea cailor de acces - ferind fortele americane de mine de teren - dar doresc ca acestia sa ofere si informatii cu privire la pericolul insurgent.

Pina acum, strategii similare - plați ajungind si la 100,000 de dolari pe luna - s-au dovedit de succes, oferind protectie fortelor americane. Dar si militantii siiti, care stiu de aceste intelegeri, incearca sa cistige bunavointa localnicilor. Plati sint oferite si de militii siite, in alte zone tribale. Militiile seicului Moktada al-Sadr, sprijinite de Iran, s-au dovedit intre adversarii cei mai temuti ai fortelor americane. Al-Sadr si-a intensificat presiunile si in Parlament unde anumiti membrii intentionau sa ceara Statelor Unite sa nu se retraga. Saptamina trecuta, militiile - care au fost practic infrinte militar, cu trei ani in urma - au organizat o uriasa manifestatie la Bagdad, cerind americanilor sa paraseasca tara.
XS
SM
MD
LG