Linkuri accesibilitate

Majorităţi comuniste s-ar putea constitui în cel puţin patru raioane, în alte cinci situaţia e la limită.


Potrivit rezultatelor parţiale de la ora 17.00, publicate de Comisia Electorală Centrală, cele mai multe localităţi din Republica Moldova vor fi conduse în următorii patru ani de primari liberal-democraţi. Candidaţii partidului condus de premierul Vlad Filat au obţinut victoria într-un sfert din localităţile moldoveneşti. Aproape la fel de mulţi primari, 23 la sută din total, vor reprezenta Partidul comuniştilor. O cotă de 21 la sută din fotoliile de edili locali va reveni democraţilor. Liberalii vor conduce 11 la sută din primării.


Rezultate parţiale: AIE are cei mai mulţi aleşi localiLa capitolul consilii întîietatea o deţin comunişti. 32 la sută din deţinătorii mandatelor de consilieri sunt membri sau adepţi ai PCRM. Consilierii liberal-democraţi vor constitui 26 la sută din componenţa acestora structuri de autoguvernare, cei democraţi – la 20 la sută, iar liberalilor le va reveni o cotă de 11 la sută.

Rezultatele parţiale arată că majorităţi comuniste s-ar putea constituit cu certitudine în cel puţin patru raioane - Taraclia, Cahul, Dubăsari şi Ocniţa - şi în municipiul Bălţi. Echipele de consilieri ai PCRM au obţinut în aceste localităţi o victorie detaşată, acumulând pînă la 65 la sută din sufragii.
Partidele care formează la nivel naţional AIE deţin întîietatea în cel putin 20 de raioane, printre care Străşeni, Rezina, Ialoveni, Criuleni şi Teleneşti, unde sunt şanse mari ca să se creeze majorităţi necomuniste în consiliile raionale.

În restul raioanelor printre care Basarabeasca, Edineţ, Drochia sau Rîşcani- rezultatele sunt la limită. Nici PCRM, şi nici AIE nu au acumulat un număr necesar de voturi pentru crearea unor majorităţi.
Pentru comunistul Vasile Panciuc au votat 68 la sută dintre bălţeni.

Independentul Nicolae Dudoglo a recîştigat, la rândul său, funcţia de edil al Comratului, cu aproape 58 la sută din sufragii.

În capitală, unde au fost procesate aproape 80 la sută din sufragii, întîiatatea în competiţia pentru primărie pare să fie deţinută, fără votul suburbiilor, de comunistul Igor Dodon. Acesta îl devansează pe liberalul Dorin Chirtoacă cu aproape 10 la sută din voturi, situaţie inversă rezultatelor furnizate de exit-poll-ul dat publicităţii ieri seara care îl declara învingător, din primul tur, pe Dorin Chirtoacă.

Numărătorile paralele date publicităţii pe parcursul zilei arătau însă că nici unul dintre cei doi candidaţi n-ar fi obţinut o victorie clară. Dacă datele finale vor confirma acest lucru, s-ar putea ca în capitală să fie nevoie de al doilea tur de scrutin pentru desemnarea unui învingător.
XS
SM
MD
LG