Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Arta flirtului, între ulei și untură


„Principala diviziune nord-sud a Europei e dată de linia flirtului…”



Jurnalistii, pentru ca au o meserie atat de „glamoroasa” sunt considerati a detine, printre competentele lor obligatorii, si arta flirtului. Pana la urma, de-aia te plateste ziarul: sa smulgi de la o femeie ministru schema sistemului de aparare al tarii doar printr-un zambet amuzat-prietenesc si o mica flaterie mincinoasa, de care stie pana si ea ca e mincinoasa. Si, e adevarat, exista ziaristi atat de competenti, incat redactia ii obliga sa semneze un angajament ca nu vor folosi aceste tehnici profesionale in viata privata.

Altii, cu înzestrari mai limitate, trebuie sa recurga la trucuri inferioare, dintre care cel mai rusinos e sa te joci neglijent la masa cu cartea de presa. Aia internationala e rosie, si ca sa nu fie confundata cu un pasaport elvetian trebuie tinuta cu coperta in sus.

Desigur, ziaristii experimentati stiu ca flirtul autentic nu functioneaza decat in tarile din sudul Europei, in special in cele de cultura latina. Cine pretinde ca a flirtat cu succes la Copenhaga - cu localnici, nu cu turisti -, minte asa cum minte cand trebuie sa interpreteze datele unui sondaj. Acolo, la nordici, trebuie sa-i spui clar omului/femeii ce vrei, iar de nu, atunci veti discuta despre sondaje.

Mi-am facut aceste remarci zilele astea la o terasa in Zagreb, unde am remarcat, cu disperare crescanda, ca aici nimeni nu flirteaza. Sunt momente in care ma intreb daca nu ma aflu de fapt in Viena… sau in Düsseldorf, Doamne fereste!... Când te gandesti, Zagreb prezinta un contrast total cu Coasta Dalmata croata; acolo e ca in Italia, numai ca fara aerele alea insuportabile!

Revelatia m-a lovit in momentul in care am comandat de mancare. In Zagreb se mananca „Mitteleuropa”: schnitzele, gulas, paprikas, slanina… Pe Coasta Dalmata in schimb: fructe de mare, vin bun, ulei de masline. Aici e cheia: Europa e divizata nu de o linie verticala, in est si vest, ci de o linie orizontala culinaro-afectiva. La nord de aceasta linie ploua, se consuma bere, paine de orz sau secara, mancarea se gateste cu unt si untura, lumea e majoritar protestanta. La sud de aceasta linie gasim soare, vin, paine de grâu, se gateste cu ulei de masline si lumea e in general catolica sau ortodoxa. Unde trece exact aceasta linie? Nu mai cautati: e linia flirtului!... Iata genul de informatii utile ce ar trebui sa figureze in orice manual de jurnalism.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG