Linkuri accesibilitate

Alegeri locale cu miză mare


Ion Manole: „Sunt foarte multe încălcări, dar ele sunt minore. Nu avem ceva foarte grav, cu excepţia Corjovei.”


Insuficienţa buletinelor de vot, agitaţie electorală sau lipsa energiei electrice în incinta unor secţii de votare – sunt doar câteva dintre încălcările înregistrate de observatorii Asociaţiei „Promo-Lex” până la această oră. Preşedintele organizaţiei, Ion Manole, spune însă că aceste încălcări sunt prea minore pentru a anula alegerile locale într-o anume localitate:

Ion Manole: „Este devreme încă să ne pronunţăm pentru că suntem încă în toiul procesului de votare. Sunt foarte multe încălcări, dar ele sunt minore. Nu avem ceva foarte grav cu excepţia Corjovei.”

Europa Liberă: Promo-Lex a monitorizat şi scrutinele electorale anterioare. Dacă ar fi să faceţi o comparaţie, alegerile din 5 iunie, cum le-aţi califica?

Ion Manole
Ion Manole: „Unica că vă pot eu spune e că nivelul şi cultura juridică în Republica Moldova lasă mult de dorit.”

Patru instituţii sociologice s-au angajat să chestioneze alegătorii de la 55 de secţii de votare din Chişinău pentru a afla rezultatele probabile ale scrutinului. L-am întrebat pe directorul Institutului CBS-AXA, Ion Jigău, cât de deschişi sunt alegătorii să răspundă la întrebările operatorilor:

Ion Jigău: „Un pic e mai bine decât în 2007, dacă ne referim la aceleaşi alegeri municipale şi rata refuzurilor este tot un pic mai mică ca data trecută. Adică sunt mai cooperanţi alegătorii cu noi, dar sunt unele probleme fiindcă stau în cozi la unele secţii de votare şi obosesc – în acest caz refuză să ne răspundă.”

Europa Liberă: Dle Jigău, dar cum vă explicaţi că sunt activi alegătorii în acest scrutin?

Ion Jigău

Ion Jigău: „Intriga este mai mare.”

Europa Liberă: La ce vă referiţi când spuneţi „intriga”?

Ion Jigău: „La lupta între doi mari giganţi ai democraţiei moldoveneşti.”

Rezultatele Exit-Poll-ului vor fi făcute publice după închiderea secţiilor de vot, adică la ora 21.00.

Scrutinul de astăzi este monitorizat şi de aproape 140 de observatori internaţionali. Cei mai mulţi sunt acreditaţi din partea OSCE, dar există şi observatori din Comunitatea Statelor Independente, România, Austria, Georgia şi chiar Egipt.

Ca regulă, observatorii internaţionali care monitorizează procesul de vot vin cu un prim raport abia după încheierea alegerilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG