Linkuri accesibilitate

Ion Manole: presiuni enorme asupra alegătorilor de la Corjova pentru a-i determina să renunţe la intenţia lor de a se prezenta la urnele de vot.


Peste o mie de observatori locali și internaționali sunt prezenți la datorie la scrutinul de astazi. Diana Răileanu a căutat să afle ce încălcari ale legislației au fost semnalate:

Pro-Lex și CEC veghează asupra corectitudinii alegerilor


Cei mai mulţi observatori locali, peste 600, au fost delegaţi astăzi din partea Asociaţiei Promo-Lex. Europa Liberă l-a întrebat pe Ion Manole, preşedintele organizaţiei, dacă s-au înregistrat abateri neregulamentare în procesul de vot până la această oră:

Ion Manole

Ion Manole: „Avem aşa o situaţie mai anecdotică în localitatea Budăi, Teleneşti. Membrii biroului electoral au întins o sfoară pentru a împiedica observatorii să se deplaseze liber, ceea ce este o încălcare. Am constat numeroase cazuri de transportare a alegătorilor, de influenţare a alegătorilor de către concurenţii electorali. De asemenea, am înregistrat şi un caz în care un membru al biroului electoral al secţiei de votare influenţa alegătorii atunci când aceştia îşi exercitau dreptul la vot.”

Pentru că Asociaţia Promo-Lex monitorizează şi modul în care votează şi cetăţenii Republicii Moldova din stânga Nistrului, l-am întrebat pe Ion Manole dacă acestora li se asigură dreptul la vot:

Ion Manole: „Deja cunoaşte toată lumea problema localităţii Corjova. Acolo, înainte de alegeri, au fost exercitate presiuni enorme asupra alegătorilor pentru a-i determina să renunţe la intenţia lor de a se prezenta la urnele de vot. Regimul de la Tiraspol nu doreşte ca aceşti oameni să-şi aleagă administraţia lor locală, tocmai pentru a avea motive pentru a menţine sub controlul lor această localitate.”

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, spune că până la ora 13 la Comisie nu au fost depuse contestaţii:

Iurie Ciocan: „Au fost depuse informaţii că, spre exemplu,
Iurie Ciocan

într-un biroul electoral nu acceptau cutare act de identitate expirat. Noi am fost nevoiţi să concretizăm că cu acte expirate în aceste alegeri nu se votează.

Cetăţenii având o anumită deprinderi din cadrul alegerilor anterioare când s-a mai admis votarea în baza de acte expirate, au tentat să facă acest lucru şi în aceste alegeri. Toate aceste situaţii nu sunt de natură să influenţeze rezultatul alegerilor.”

Pentru ca alegerile să fie declarate valabile, este suficient să voteze cel puţin a patra parte, adică 25% din alegătorii înscrişi în listele electorale. Cetăţenii moldoveni pot vota până la ora 21.
XS
SM
MD
LG