Linkuri accesibilitate

Cadouri și concerte electorale


Un nou raport Promo Lex despre cheltuielile electorale nedeclarate.



Organizaţia Promo Lex, parte a Coaliţiei pentru controlul civic, acuză partidele politice că nu-şi declară cheltuielile pentru concerte electorale. Concertele din bani nedeclaraţi, pungile cu alimente şi îngheţatele făcute cadou alegătorilor ar fi principalele încălcări înainte de alegerile din 5 iunie. Detalii despre raportul Promo Lex dat publicităţii astăzi şi reacţiile la acest raport aflăm din relatarea lui Nicolae Vascauţan:

Îngheţată şi sucuri pentru copii, terci şi cîte un cinzeac pentru veterani, pachete cu alimente pentru nevoiaşi - sunt cîteva dintre metodele la care au recurs candidaţii în această campanie pentru a-i convinge pe oamenii să-i voteze şi care sunt surprinse în raportul Promo-Lex.

Pavel Postică

Pavel Postică, unul dintre juriştii organizaţiei:
„Observatorii noştrii au constat oferirea cadourilor electorale de către PCRM în cel puţin 6 localităţi din 6 raioane, PLDM în cel puţin 13 localităţi din 10 raioane, PDM în cel putin 49 de localităţi în 20 de raioane şi Pl în cel puţin 9 localităţi din 7 raioane.”

Ion Manole de la aceiaşi asociaţie spune că frecvenţa cu care partidele recurg la cumpărarea alegătorilor a făcut ca
Ion Manole

oamenii să nu-şi mai imagineze o campanie fără aşa numitele „pomeni” venite din partea cadidaţilor:
„Fenomenul cadourilor în R. Moldova nu este unul nou, ci dimpotrivă credem că el devine destul de actual pentru R. Moldova şi din cauza mentalităţii populaţiei. Am observat că nu percep deja campaniile electorale fără cadouri electorale.”

Pentru că democraţii apar în raportul Promo-Lex ca fiind cei ce au distribuit cele mai multe cadouri electorale, Europa Liberă a căutat să afle cum răspunde acest partid acuzaţiilor formulate de societatea civilă.

Iată replica Irinei Gâscă, purtătoarea de cuvânt a PDM:
„Staful electoral al PDM a declarat şi anterior că nu este o acţiuni organizată de oferire a cadourilor electorale. Am avut activităţi de distribuire a producţiei promoţionale adică este vorba de pungi, flaiere, ziare, dar nu a fost nici o acţiune de distribuire a alimentelor sau a altor cadouri”.
Concertele din bani nedeclaraţi sunt o altă formă răspândită de recoltare de voturi, dar nerecunoscută de participanţii la cursa locală. Promo-Lex a numărat cel puţin 90 de astfel de concerte, inexistente însă dacă e să judecăm după bugetele de campanie raportate ofical de staff-urile electorale.

Din nou Pavel Postică: „Observatorii noştrii au constatat că PCRM a organizat cel putin 6 concerte, PLDM - cel puţin 58 de concerte, PDM cel puţin 10, iar PL cel puţin 14 concerte electorale.”

L-am întrebat pe liberal-democratul Vadim Pistrimciuc cum răspunde constatării că partidul său ar fi organizat cele mai multe concerte din venituri nedeclarate:
„Unii colegi de ai noştrii din teritoriu, ei uneori organizează aceste concerte din iniţiativă proprie şi antrenează aici fie interpreţi locali sau pe cine au în grupul de suport. Noi nu am achitat bani pentru aceste concerte.”

O explicaţie similară am auzit şi de la comunistul Igor Dodon, aspirantul la funcţia de primar al Chişinăului care a organizat chiar în această seară un concert în Piaţa marii Adunări Naţionale: „Concertul care se organizează astăzi puteţi să-l găsiţi reflectat în raportul final. Eu sunt reponsabil doar de alegerile din municipiul Chişinău şi aici acesta e unicul concert care a fost organizat.”

Dacă concurenţii inscrişi în cursa electorală au inclus sau nu cheltuielile pentru concertele electorale în rapoartele finale vom afla mâine când CEC-ul va examina public aceste rapoarte. Până atunci chişinăuenii şi oaspeţii Capitalei se bucură, în ultima zi de campanie de un concert de zile mari, în centrul oraşului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG