Linkuri accesibilitate

Relațiile dintre primari și consiliile municipale în Europa


Acolo unde legislația acordă primarului anumite puteri precise, raportul de forță dintre Consiliul comunal și primar poate ține, chiar și în Occident, de personalitatea acestuia din urmă.



Relatiile dintre primari si consiliile comunale au fost reglementate in tarile Europei occidentale inca din Evul Mediu, consiliile comunale fiind una dintre primele institutii democratice. Mai peste tot, ele reprezinta legislativul, in vreme ce primarii si colegiul lor de adjuncti reprezinta executivul.

Principalele diferente formale constau mai degraba in compozitia consiliilor si in faptul daca sau nu primarul si adjunctii sai fac si ei parte din consiliu, adica din legislativ.

Elvetia, tara in care traditiile medievale s-au perpetuat pana astazi, prezinta o situatie mixta si complexa. In unele cantoane consiliul comunal este legislativul, in altele e executivul. In Geneva exista astfel doua consilii, unul legislativ si unul executiv. In Geneva nu exista asadar un consiliu comunal propriu zis.

Relatiile dintre primari si consiliile comunale mai sint determinate si de modalitatea alegerii primarilor, de faptul daca ei sint numiti de catre consiliul comunal, cum se facea in Belgia francofona pina nu demult, sau alesi prin vot universal de catre cetateni.

Exista si situatii, precum in Statele Unite si in Canada, unde primarul nu are practic nicio putere. Consiliul municipal detine acolo toate puterile, iar primarul, pe continentul nord-american, nu are decat un rol protocolar.

Acolo insa unde legislatia acorda primarului anumite puteri precise, raportul de forta dintre consiliul comunal si primar poate tine, chiar si in Occident, de personalitatea acestuia din urma. Astfel, orasul Bruxelles, care pastreaza si el anumite traditii medievale, este impartit in 19 comune, fiecare cu o identitate si o administratie proprii. Comuna in care locuiesc eu, Saint-Josse, in centrul orasului, este astfel singura localitate din occidentul democratic care a avut acelasi primar, fara intrerupere, vreme de 45 de ani. Este vorba de socialistul Guy Cudell, primar al comunei Saint-Josse din Bruxelles din 1954 si pana la moartea sa in ’99. Nu e nevoie de multe explicatii pentru a intelege cum functiona in tot acest timp consiliul comunal.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG