Linkuri accesibilitate

România arbitru în construcția unui depozit de deșeuri radioactive bulgare


Bulgaria intenționează să instaleze în zona centralei nucleare de la Kozlodui, la patru kilometri de Dunăre, un depozit pentru deșeuri slab și mediu radioactive.



14 primari din judetul Dolj, judet aflat in sudul Romaniei, au primit din partea Agentiei regionale pentru Protectia Mediului o notificare prin care este anuntata dezbaterea publica referitoare la impactul pe care il va avea construirea depozitului de deseuri nucleare de la Kozolodui.

Autoritatile romane se pregatesc sa dea in acest sens un raspuns Bulgariei, care a anuntat ca intentioneaza sa instaleze in zona centralei nucleare de la Kozlodui, la patru kilometri de Dunare, un depozit pentru deseuri slab si mediu radioactive. Bulgarii ar vrea sa depoziteze in aceasta zona 345 de mii de tone de reziduuri radioactive in urmatorii 50 de ani, dar deocamdata nu se stie exact care va fi impactul asupra mediului, mai cu seama ca locatia aleasa se afla foarte aproape de granita Romaniei, pe malul drept al Dunarii.

Aceasta constructie intra in contradictie cu Strategia Dunarii, proiect lansat recent de Uniunea Europeana, atit pentru dezvoltarea regiunilor dunarene, cit si pentru ecologizarea marelui fluviu. Ministerul Mediului din Romania a lansat abia astazi dezbaterea publica privind deseurile radioactive din Bulgaria, dezbatere care ar urma sa se incheie la sfirsitul acestei luni. Intre timp ministerul autohton de resort a tradus pentru uz public o parte din raportul de impact facut de autoritatile bulgare din care rezulta ca persoanele direct afectate de viitorul depozit radioactiv sint locuitorii din opt sate din vecinatatea Kozloduiului si din 23 de localitati romanesti din judetul Dolj, fiind vorba in total de circa 20 de mii de oameni din Romania.

Oficialii romani nu au dat inca nici un raspuns Sofiei, dar acordul Romaniei este obligatoriu, potrivit conventiilor europene in materie atunci cind este vorba despre amplasarea unor depozite radioactive in apropierea granitelor. Potrivit specialistilor zona potential afectata se calculeaza pe o raza de 30 de kilometri in jurul surselor radioactive, ceea ce inseamna ca cercul imaginar este jumatate in Romania, jumatate in Bulgaria. De altfel din cele 88 de statii de monitorizare a radiatiilor, cite exista in Romania, 15 sint destinate supravegherii centrale de la Kozlodui din Bulgaria, aflata la doar citiva kilometri de granita dunareana cu Romania.

Depozitele radioactive proiectate de bulgari urmeaza sa deserveasca atit viitoarea centrala nucleara de la Belene, cit si pe cea de la Kozlodui pe cale de dezmembrare si care mai functioneaza cu doua reactoare, dupa ce Comisia Europeana a obligat autoritatile de la Sofia sa le inchida pe primele patru, considerate de risc major, inainte de a primi Bulgaria in Uniunea Europeana.
XS
SM
MD
LG