Linkuri accesibilitate

Alegerile de duminică în presa de la București




Mihai Godea acorda un interviu in Evenimentului zilei. Recent demisionat din Partidul Liberal Democrat si intrat ca independent in cursa pentru primaria Chisinaului, Godea sustine ca l-a parasit pe Vlad Filat din pricina alunecarilor lui autoritariste. Reprosul de autoritarism pare motivat de optiunea lui Filat pentru varianta unui singur candidat al Aliantei pentru Integrare Europeana la alegerile locale de duminica, si care lui Mihai Godea I se pare ca inchide alternativele pentru alegatori.

Despre actualul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, are mai degraba vorbe bune, figura lui publica ar fi inspirat multi oameni sa opteze pentru democratie. Dar, din pacate, in jurul lui s-ar fi adunat mici si mari grupuri de interese. Interlocutorul ziarului Evenimentul zilei considera ca economia Moldovei se afla in mainile a trei grupuri de business: familia Voronin, grupul Vlad Plahotniuc si grupul Vlad Filat.

In Romania libera, o analiza semnata de Sabina Fati arata ce poate castiga Romania dupa alegerile din Republica Moldova. Practic, miza este mentinerea la putere a aliantei de centru dreapta, care negociaza un acord de asociere cu Uniunea Europeana. In cei doi ani de guvernare in coalitie, Moldova a fost adusa prin eforturile Romaniei pe axa Bucuresti-Bruxelles, iar Bucurestiul intentioneaza sa investeasca in aceasta constructie bani, consultanta si sustinere internationala – se arata in acest articol din Romania libera.

Comentatorii presei de la Bucuresti discuta in continuare in jurul initiativei presedintelui Traian Basescu de modificare a Constitutiei. In Evenimentul zilei, Mircea Marian face observatia ca proiectul e mult mai cuminte decat ceea ce avansase guvernul. Seful statului ar fi strecurat si o modificare de natura sa-i infurie pe cei din opozitie. Si nu reducerea numarului de parlamentari este aceasta prevedere, ci modificarea care ar deschide posibilitatea confiscarii averilor politicienilor corupti. Basescu se asteapta ca opozitia sa-i respinga noua constitutie, dar si aceasta situatie l-ar avantaja: ar avea prilejul sa explice alegatorilor, intr-un an electoral, ca opozitia nu vrea politica bugetara rationala, nu accepta limitarea cheltuielilor parlamentului si nu doreste confiscarea averilor celor corupti. Tot atatea avantaje pentru Partidul Democrat Liberal.
XS
SM
MD
LG