Linkuri accesibilitate

Mladic în fața Tribunalului pentru crimele de război de la Haga


Bosnieci privind la televizor prima audiere a lui Mladic la Haga
Bosnieci privind la televizor prima audiere a lui Mladic la Haga

Pentru dreptate nu e niciodată prea tîrziu: Mladic trebuie pedepsit măcar acum în memoria celor uciși.




Fostul comandant militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, acuzat de genocid şi alte crime săvârşite în anii 1990, a compărut astăzi pentru prima dată în faţa Tribunalului ONU pentru fosta Iugoslavie, la Haga. Cum a descurs prima înfăţişare, ne spune Mircea Ţicudean, care sintetizează a relatare a corespondentului Europei Libere, Ron Synovitz.

Ratko Mladic confruntat cu acuzarea la Haga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct


Vorbind la început cu oarecare dificultate, Ratko Mladic a spus în sala de judecată că are nevoie de mai mult timp pentru a studia acuzaţiile care i se aduc, pe care le-a numit „odioase”, „monstruoase” şi pe care – a spus el – nu le-a mai auzit niciodată.

Potrivit legii, acuzatul are la dispoziţie 30 de zile înainte de a se declara vinovat sau nevinovat – iar judecătorul
Judecătorul Alphons Orie

Alphons Orie, respingând obiecţiile fostului general, a decis că acest răgaz este suficient în cazul lui Mladic.
La 4 iulie, când va avea loc următoarea înfăţişare, Mladic va trebui să se declare vinovat sau nevinovat. Dacă refuză, judecătorii vor depune în numele lui, automat, pledoaria de nevinovăţie.

La şedinţa de astăzi, care a durat ceva mai puţin de două ore Mladic, în vârstă de 69 de ani, a spus că este grav bolnav, dar speră să apuce verdictul tribunalului şi că se aşteaptă să fie pus în libertate. El a mai spus într-o vorbire destul de incoerentă că nu se apără pe sine, ci apără naţiunea sârbă, că nu a omorât croaţi şi nu se va lăsa omorât de americani şi altele. S-a plâns de asemenea că personalul tribunalului îl ajută să meargă de parcă ar fi orb, când el de fapt este nimeni altul decât generalul Mladic, „cunoscut de o lume întreagă”.

Ratko Mladic în fața Tribunalului pentru crimele de război din fosta Iugoslavie

Reporterii prezenţi la tribunal spun că Mladic a ascultat cu o expresie de nepăsare citirea de către judecătorul Orie a sumarului acuzaţiilor. Judecătorul ONU a enumerat învinuirile de genocid crime împotriva umanităţii, încălcarea legilor şi cutumelor de război inclusiv printr-o acţiune criminală colectivă.

Mladic compare în fața Tribunalului ONU la Haga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00



Mai detaliat, Mladic este acuzat că ar fi orchestrat uciderea în masă a 8000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica în iulie 1995; că ar fi condus asedierea timp de aproape patru ani a oraşului Sarajevo, timp în care au murit 10.000 de oameni. Alte acte criminale imputate lui Mladic sunt campaniile de exterminare, ucidere, persecutare, deportare, teroare, acte inumane, atacuri nejustificate şi luare de ostateci - săvârşite împotriva musulmanilor şi croaţilor din 23 de municipalităţi ale Bosniei în perioada 1992-1995.

Corespondenţii de presă spun că la Tribunalul de la Haga s-au aflat câteva reprezentante ale organizaţiei „Mamele de la Srebrenica”, care s-au arătat uimite de cuvintele lui Mladic: că acuzaţiile ar fi „odioase”. Prima înfăţişare a fost urmărită în direct şi de locuitorii oraşului Sarajevo care au supravieţuit asediului condus de Mladic. Valoda Mahmutovic a spus că pentru dreptate nu e niciodată prea târziu şi că Mladic trebuie pedepsit măcar acum în memoria celor ucişi.

La Belgrad, unde mulţi îl consideră pe Mladic erou,
Slavica Petrovic a spus reporterului Reuter că indiferent de opiniile ei politice, este tristă şi îi e milă de Mladic, care n-ar fi trebuit să ajungă în asemenea situaţie. Belgrădeanul Gane a spus că şi lui îi pare rău, dar a adăugat că „ceva dreptate trebuie făcută”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG