Linkuri accesibilitate

Confuzie electorală în provincie


Lucia Bacalu (Expresul de Ungheni): „O parte din populaţie este supărată, dezamagită, nici nu vrea să asculte ce spun concurenţii electorali".


Campania electorală pentru alegerile locale de duminică este pe ultima sută de metri. Au mai rămas două zile până când cetăţenii moldoveni vor fi chemaţi să-şi voteze aleşii locali. Cum s-a văzut această campanie electorală în afara Chişinăului, în provincie? Vom căuta să aflăm de la invitata Europei Libere din această dimineaţă – Lucia Bacalu, directoarea ziarului „Expresul de Ungheni”.


Interviul matinal EL: cu Lucia Bacalu despre campania electorală în provincie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:00 0:00
Link direct



Lucia Bacalu: Majoritatea concurentilor electorali nu prea inteleg si nici nu prea discuta cu oamenii de la ţară pentru ca acum, din punctul meu de vedere, toti au un singur scop, sa obţină cat mai multe mandate in consiliile locale si consiliul raional si sa acceadă la funcţia de primar. Din pacate, populaţia noastră, mai ales din sate, este foarte puţin informată şi într-adevar, cineva avea dreptate, de data asta s-a facut foarte multă publicitate pe internet, prin site-uri. Dar stim cu totii ca populatia de la sat nu prea are posibilitate, nu are un calculator acasa sa se informeze. Presa nationala nu prea a acordat atentia necesară alegerilor din afara Chisinaului. Astfel s-a format un zid de informaţie, mai ales ca, din pacate, presa locala nu este atit de dezvoltata pe cat ne-am dori cu toţii, astfel incat sa fie informată toată populaţia.

Europa Liberă: Dar aţi văzut vreo diferenţă intre cum s-au prezentat in aceasta campanie concurentii din capitala si cei din provincie?

Lucia Bacalu: Există diferenţă, intr-adevăr. Ceea ce am reusit sa vad este ca sunt foarte multi candidaţi si publicitatea electorala, cel putin la Ungheni, este foarte multă, sunt foarte multe panouri publicitare. Dar imediat ce iesi din Ungheni, care, sa recunoastem, este un oras destul de mare, nu mai vezi absolut nimic. In comparatie cu alegerile precedente, cand a fost foarte multa publicitate, de data asta probabil si-au schimbat putin tactica si si-au format echipe mobile si au mers de la casa la casa, cel putin asa afirmă ei. Dar, se pare ca lumea nu este foarte informată, o parte din populaţie este chiar suparată, dezamagită, nici nu vrea să asculte, să adudă ce spun concurenţi electorali.

Europa Liberă: Dar o parte dintre experti si chiar unii concurenti spun ca actuala campanie electorala a fost cea mai urâtă de până acum. Cum s-a vazut ea de la Ungheni?

Lucia Bacalu: Nu ştiu daca este cea mai urâtă, dar e una dintre cele mai urâte, şi ceea ce se intâmplă la Chişinău s-a resimţit şi la Ungheni. În acelaşi stil se desfasoara campania electorala si in teritoriu. Noi aici avem putin mai mult noroc, pentru că trebuie sa recunoaştem, la Chisinau toata atenţia presei a fost asupra concurenţilor electorali, asupra unor candidaţi la funcţia de primar al Chisinaului, si atunci spiritele s-au aprins. O declaratie a unui concurent n-a ramas fara atentia celuilalt concurent graţie presei. La Ungheni au fost declaratii foarte dure, dar ele nu au fost atat de mult mediatizate, uneori au ramas chiar si fara replică.

Europa Liberă: Care ar fi diferenţa între modul in care au incercat unii concurenti electorali sa manipuleze opinia publică?

Lucia Bacalu: Diferenţă nu există. Suntem cu toţii la fel. Ceea ce e regretabil este faptul ca multi candidati au recurs la minciuni. În loc sa vorbeasca mai mult poate despre ceea ce au de gând sa facă, sa le spună oamenilor, mai ales de la ţară, ca le cunosc problemele, că ştiu soluţiile, ei au pornit cu minciuni, să-şi denigreze candidaţii. De aceea, iata ne-am trezit ca lumea practic nu stie cu cine sa voteze şi cine ar merita să obţină mandatul de primar sau de consilier.

Europa Liberă: Europa Libera a mers in mai multe localităţi din ţară şi foarte mulţi alegători s-au declarat dezamăgiţi de politicieni şi ne-au spus că nu vor merge la alegeri. Să fi fost oare noi mai puţin norocoşi, ca să zic aşa, sau e chiar starea de spirit care domneşte în provincie?

Lucia Bacalu: Este starea de spirit din provincie, pentru ca in primul rând lumea nu este informată şi formaţiunile politice nu s-au ingrijit să vorbească oamenilor şi despre faptul ca este necesar să vină la alegeri. Cel putin nu am auzit niciun apel din partea nimănui. Aici au fost doar in cadrul unui proiect, cativa tineri la Ungheni au ogranizat 3 flash-moburi şi atât. În sate nicăieri nu s-a auzit apelul ca lumea să iasă la votare. Nu m-as mira daca astazi, mergand intr-un sat sau altul am întalni oameni care să nu stie ca pe 5 iunie sunt alegeri. Sunt lucrari agricole, omul poate ca nici nu deschide televizorul, in sate nu există niciun afiş, primarii din raionul Ungheni, din cei 33 de primari, 24 sunt degrevaţi pentru ca mai candidează inca o data la funcţie şi astfel satele noastre practic au ramas oarecum in aer, sa spunem aşa. Daca mai ajunge cate un concurent electoral sa-i indemne sa voteze pentru ei, e bine, nimeni insă nu-i cheamă pur si simplu la alegeri.

Europa Liberă: Doamnă Bacalu, dumneavoastră veţi merge la vot?

Lucia Bacalu: Da, bineînţeles.
XS
SM
MD
LG