Linkuri accesibilitate

SUA pregătesc retragerea din Afganistan


Amiralul Michael Mullen: Retragerea de forţe din Afganistan e importantă, dar nu cu preţul periclitării progreselor făcute în acea ţară.


Statele Unite ar urma să înceapă să se retragă din Afganistan, într-o lună, dacă planul iniţial va fi urmat. Ce se va întâmpla la termenul planificat? - e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Corespondenţa zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:53 0:00
Link direct



Intr-o audiere in fata unei comisii a Congresului, seful statelor majore reunite ale armatei Americane, amiral Michael Mullen a spus ca administratia Obama nu a decis inca citi militari sa trimita acasa, dintre cei stationati, in prezent, in Afganistan. „Nu stim care este raspunsul, - a spus Mullen, la Washington, continuind, - pot spune sincer ca nimeni nu stie raspunsul, in acest moment. In cele din urma doar presedintele, si nu altcineva, va decide”.

In prezent, in Afganistan sunt stationati 100 de mii de miliari americani. Generalul David Petraeus, care conduce fortele americane in regiune nu a decis inca citi dintre acestia trebuie sa ramina si in consecinta nu a facut o recomandare, presedintelui Obama. Propuneri preliminare, care au ajuns la Pentagon sugereaza retragerea a 5.000 de militari in iulie si inca doar 5.000, pina la sfirsitul anului.
Patraeus a fost recomandat de presedinte Obama pentru functia de director al Agentiei Americane de Informatii si Contrainformatii (CIA).

Amiralul Mullen spune ca odata ce generalul face recomandari, acestea vor fi rapid puse in aplicare, daca presedintele le aproba. Mullen se retrage de asemenea in toamna de la conducerea statelor majore. El spune ca retragerea de forte din Afganistan e importanta, dar nu cu pretul periclitarii progreselor facute in acea tara.

Saptamina trecuta, amiralul Mullen a insotit-o pe secretarul de stat Hillary Clinton in Pakistan, prima vizita a unei delegatii de inalti demnitari americani, de la uciderea lui Osama bin Laden in Pakistan. Se stie ca oficialitati pakistaneze s-au simtit umilite de faptul ca bin Laden a trait atitia ani in Pakistan, fara sa fie detectat, dar si pentru ca fortele americane au actionat, in Pakistan, fara sa anunte partea pakistaneza, pentru a-l ucide pe liderul terorist. Amiralul Mullen a spus la audiere ca pakistanezii vor trebui sa treaca peste acest moment, dar ca au probabil nevoie de timp sa o faca. „Din punctul meu de vedere, asta are sens. Nu e momentul sa ne atacam unii pe altii”, a spus Mullen.
XS
SM
MD
LG