Linkuri accesibilitate

6.06 - București: Interviu cu baronesa Emma Nicholson, raportor al Parlamentului European pentru România


Emma Nicholson
Emma Nicholson

Emma Nicholson: statul român nu face nimic pentru a descuraja abandonul copiilor, nu susţine financiar familiile, copii, nu le asigură mamelor protecţia socială şi medicală necesară.




6 iunie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea; reporter: Mircea Ţicudean).

Interviu cu baronesa Emma Nicholson, raportor al Parlamentului European pentru România.

Criticile d-nei Nicholson privind situaţia gravă a protecţiei drepturilor copiilor în România au fost incluse atât într-un raport mai larg al comisiei de politică externă privind drepturile omului în lume şi în raportul de ţară, privind progresele reformelor din României .

Mircea Ţicudean i-a luat un interviu prin telefon, prima întrebare fiind legată de un articol apărut în Financial Times în care se afirmă că o importantă comisiei parlamentară va cere suspendarea negocierilor de aderare cu România din cauza situaţiei copiilor abandonaţi.

„Afirmaţia din presă nu este total corectă, în raportul meu preliminar spun că România s-ar putea să nu fi îndeplinit condiţiile politice puse după summitul Uniunii Europene de la Copenhaga, din cauza că nu a rezolvat situaţia copiilor abandonaţi. [...] Am mai amintit că aquis-ul comunitar include şi convenţia ONU asupra drepturilor copiilor, pe care România trebuie să le respecte. Înainte de a începe negocierile de aderare, prevederile convenţiei trebuie îndeplinte” – explică Emma Nicholson.

În linii mari, d-na Nicholson afirmă că statul nu face nimic pentru a descuraja abandonul copiilor, nu susţine financiar familiile, copii, nu le asigură mamelor protecţia socială şi medicală necesară, întreţine în schimb mari orfelinate.

„Fiecare copil are dreptul să fie crescut de părinţi iar statul are datoria să facă tot ce poate pentru ca acest lucru să se întâmple. Moştenirea lui Ceauşescu a lăsat în urmă o situaţie opusă”.

La toate aceste probleme, continuă d-na Nicholson se adaugă piaţa occidentală a adopţiilor, unde un copil poate aduce între 4 şi 40 de mii de dolari. Mai mult, Emma Nicholson susţine că are informaţii fiabile că oficialităţi române au făcut bani din vânzarea copiilor.

Premierul Adrian Năstase declarase că unii politicieni străini se folosesc de situaţia copiilor din România pentru a-şi face o imagine mai bună acasă, în vederea alegerilor – o aluzie la alegerile generale din Marea Britanie. Numai că d-na Nicholson precizează că ea nu candidează în alegerile britanice.

D-na Nicholson declară de asemeni că a scris în raportul ei preliminar, că preşedintele Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase au voinţa politică de a face schimbări radicale. „În raport mai spun însă şi că mai sunt multe, multe probleme care trebuie rezolvate”.

Oricum baronesa Nicholson nu crede că eventuala suspendare a negocierilor de aderare cu România ar fi o metodă eficient, mult mai eficient ar fi ca guvernul să ia reglementeze problema adopţiilor în străinătate. „Amploarea pieţei adopţiilor este atât de mare încât poate distruge drepturile copiilor”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG