Linkuri accesibilitate

6.06 - Chișinău: In ajunul summitului GUAM de la Ialta


La una din reuniunile GUAM
La una din reuniunile GUAM

Preşedintele Voronin a declarat de mai multe ori că Republica Moldova va participa la dimensiunea economică a GUAM.



6 iunie 2001

Ora Moldovei.

In ajunul summitului GUAM de la Ialta.

Dan Ionescu: Astăzi în localitatea ucraineană Ialta au început pregătirile pentru întâlnirea la nivel înalt a ţărilor membre în organizaţia GUAM, care va avea loc joi. În cadrul întrunirii se aşteaptă semnarea mai multor documente importante, aşa cum puteţi afla de la Lina Grîu.

Preşedintele moldovean Vladimir Voronin a plecat astăzi la Ialta, unde urmează să participe la reuniunea şefilor de state membre ale GUAM, o organizaţie regională, din care fac parte Georgia, Ucraina, Uzbekistan, Azerbaijan şi Moldova.

Aceasta după ce la sfârşitul săptămânii trecute Vladimir Voronin a participat la summitul şefilor de state membre ale Comunităţii Statelor Independente, care a avut loc la Minsk, unde a sonorizat o mai veche intenţie a Republicii Moldova şi a Ucrainei de a invita Federaţia Rusă în calitate de observator la summitul GUAM. După instalarea sa de acum două luni în funcţia de şef de stat, preşedintele Voronin a declarat de mai multe ori că Republica Moldova va participa la dimensiunea economică a GUAM. Voronin nu a sonorizat o poziţie oficială în ceea ce priveşte aspectul politic al cooperării în cadrul acestui organism regional.

Născut iniţial din colaborarea diplomaţiilor de la Viena ale Republicii Moldova, Georgiei, Azerbaijanului, Uzbekistanului şi Ucrainei şi purtând numele unei insule din Pacific, unde este dislocată o bază militară NATO, GUAM a fost concepută ca o contrabalanţă şi un mecanism de rezistenţă faţă de interesele geopolitice ale Rusiei, fiind în acelaşi timp o alternativă a structurilor CSI.

Într-o recentă declaraţie a Ministerului de Externe se spune că fondarea unor instituţii în cadrul GUAM fără proiecte economice de reală valoare este contraproductivă, Republica Moldova pronunţându-se împotriva „folosirii GUAM-ului ca instrument de speculaţii politice”.

Pe parcursul zilei de astăzi la Ialta preşedintele Voronin a avut întrevederi bilaterale cu omologii săi din statele participante la reuniune. Summitul GUAM va avea loc mîine, în cadrul acestuia urmând să fie semnate trei documente: o cartă a GUAM, un acord consular şi un acord de creare a zonei de liber schimb cu statele membre.
Din Chişinău, Lina Grîu, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Astăzi preşedintele Vladimir Voronin s-a întâlnit la Ialta cu preşedinţii Ucrainei, Leonid Kuchma, şi Azerbaijanului, Gaidar Aliyev, urmând ca mîine să poarte convorbiri cu omologul său georgian, Eduard Shevardnadze.
XS
SM
MD
LG