Linkuri accesibilitate

În pofida rivalităților politice, liderii Alianței pentru Integrare Europeană nu au permis ca relațiile din cadrul coaliției să degenereze iremediabil.La finalul campaniei electorale, analistul Gheorghe Cojocaru constată că politicienii alianţei de guvernare s-au certat între ei mai puţin decât se anticipase. Este doar una din concluziile pe care i le-a împărtăşit, într-un interviu, lui Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru: „La finișul campaniei electorale se impun câteva concluzii, care se vor referi înainte de toate la prestația puterii și opoziției în această competiție. Una dintre primele concluzii ar fi că în pofida rivalităților politice, liderii Alianței pentru Integrare Europeană nu au permis ca relațiile din cadrul coaliției să degenereze iremediabil. Dimpotrivă, s-au făcut eforturi pentru a menține și a consolida întreaga construcție a Alianței, retragerea candidatului Partidului Liberal Democrat la primăria capitalei fiind un gest decisiv în acest sens.

Mai mult decât atât, pe ultima sută de metri liderii Alianței par să realizeze necesitatea de a apare împreună în fața alegătorilor, pentru a le transmite un mesaj clar de solidaritate și continuitate politică.”

Europa Liberă: Dar multă lume se întreabă dacă nu cumva aceste gesture de solidarizare s-au făcut mai curînd sub presiunea opoziției comuniste, decât ca o alegere firească, naturală a liderilor Alianței?

Gheorghe Cojocaru:
„Indiferent din ce motive se întâmplă aceasta, deși nuanțele contează, important este până la urmă rezultatul, dacă se va realiza acest apel recent, din câte se poate înțelege, al președintelui interimar Marian Lupu de a de a transmite electoratului democratic un semnal de unitate și coerență.

Opoziția comunistă își face datoria, exercită presiuni, se bate pentru puterea locală cu toate mijloacele pe care le are la dispoziție. Iar, cu referire la prestația sa în această campanie electorală, se poate spune că din toate acțiunile întreprinse se vede clar că pentru aceasta alegerile locale sunt o etapă spre niște eventuale alegeri parlamentare anticipate, în speranța de a reveni la guvernare.”

Europa Liberă: Altfel zis, dumneavoastră faceţi parte din categoria acelor analişti care spun că miza adevărată a acestor alegeri locale ar fi păstrarea sau câștigarea puterii de stat?

Gheorghe Cojocaru:
„Fără nici un dubiu aceasta este miza adevărată a alegerilor locale. În funcție de învingătorii acestei bătălii electorale, ele fie vor stabiliza situația sub aspect politic, fie o vor împinge spre o instabilitate și mai mare. Un rol determinant în această poziționare de forțe îl are lupta pentru primăria Chișinăului, de rezultatele căreia vor depinde în mare măsură și evoluțiile politice ulterioare.”

Europa Liberă: Prin urmare la Chişinău, dar şi per total, cel care va câștiga alegerile locale, le va câștiga automat și pe cele parlamentare, dacă acestea vor avea loc?

Gheorghe Cojocaru:
„Dacă niște alegeri parlamentare anticipate vor avea loc imediat după cele locale, se poate întâmpla ca învingătorul localelor să-și adjudece și victoria la parlamentare. Dar, să nu se creadă cumva că odată cu anunțarea rezultatelor acestor alegeri, ecuația politică din Republica Moldova își va găsi automat o rezolvare. Cheia pentru depășirea impasului acestui provizorat constituțional prelungit se află la oamenii politici, la cei care au datoria de a o adecva la necesitățile societății și de a o răsuci în broască nu înainte de a deveni prea târziu.”
XS
SM
MD
LG