Linkuri accesibilitate

Statele Unite condamnă reprimarea violentă a protestelor din Yemen


Fundal de confruntări într-o suburbie la Sanaa
Fundal de confruntări într-o suburbie la Sanaa

Washington: „Condamnăm în termeni foarte serioși recentele ciocniri de la Sanaa și utilizarea deplorabilă a violenței împotriva demonstranților pașnici, la Taiz”.



Situatia din Yemen se deterioreaza pe zi ce trece. Cum raspunde administratia Obama? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Presedintele Obama l-a trimis pe consilierul sau anti-terorism, John Brennan, in Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite pentru a discuta evolutiile din Yemen. „Condamnam in termeni foarte seriosi recentele ciocniri de la Sanaa si utilizarea deplorabila a violentei impotriva demonstrantilor pasnici, la Taiz” – a declarat Casa Alba, odata cu anuntul vizitei domnului Brennan.

Raporturile Statelor Unite cu Arabia Saudita sint tensionate de cind revoltele populare din Orientul Mijlociu au dus la indepartarea de la putere a unor aliati ai Americii, ceea ce Riadul a interpretat ca o abandonare de catre Statelor Unite a unor prieteni in regiune. Dar in Yemen, atit Statele Unite cit si Arabia Saudita se pronunta pentru un transfer la putere, in conditiile in care lunile de instabilitate pot degenera si perclita securitatea intregii regiuni.

Trupele guvernamentale au ucis cel putin 19 persoane la Taiz, in aceasta saptamina, asta in timp ce mari puteri ale lumii continua sa-i ceara presedintelui Ali Abdullah Saleh sa se retraga, dupa trei decenii, la putere. „Aceste tragice evenimente - se mai arata in declaratia Casei Albe - scot in evidenta ca presedintele Saleh trebuie sa accepte planul de tranzitie si sa demareze procesul de transfer de putere”.

Pina acum, Consiliul de Cooperare in Regiunea Golfului nu a reusit sa-l convinga pe Saleh sa renunte la presedintie. Casa Alba solicita Consiliului sa continue. „Este cea mai buna cale de a evita continuarea varsarii de singe si ca populatia Yemenului sa-si implineasca idealurile de pace, reforma si prosperitate” - se arata in declaratia Casei Albe.

Brennan si-a inceput calatoria in Sudan, unde violente s-au declansat intre Nord si Sud in legatura cu zona bogata in titei Abyei. Acolo el a dat glas ingrijorarii administratiei Obama in legatura cu situatia din Abyei, zona ocupata de fortele nordului la 21 mai. Cooperarea anti-terorism s-a aflat de asemenea pe agenda. Situatia din Abyei creaza posibitatea revenirii la razboi civil in acea tara, ceea ce comunitatea internationala incearca sa evite.
XS
SM
MD
LG