Linkuri accesibilitate

Cota unica de impozitare ar putea fi sacrificată de (Romania libera)


Parlamentul Romaniei a decis ca primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin. Doua dintre comentariile de astazi desfiinteaza masura. Ion M. Ionita, de la ziarul Adevarul, foloseste doua comparatii pe care le doreste zdrobitoare: cu Partidul Comunist Roman – pentru ca numai inainte de 89 se faceau in acest fel alegerile locale si cu tarile Americii de Sud, in care acelasi sistem de vot ar fi produs, citam, „coruptie inspaimantatoare, dictatura, violent, saracie pentru majoritatea populatiei, opulenta a claselor conducatoare care traiesc in cartiere inconjurate de ziduri pazite de armate particulare. Veti vedea curand acelasi lucru aici, in Romania”, adauga comentatorul, fara urma de ezitare.

In Evenimentul zilei, Silviu Sergiu vorbeste de alte dezavantaje ale scrutinului cu un singur tur: primarul ales poate avea legitimitate foarte redusa, si anume acolo unde optiunile electorale au fost foarte faramitate. Odata ales, el s-ar putea trezi cu un consiliu local ostil, care sa-i blocheze activitatea. Nu in ultimul rand, acest comentator aduce in discutie dezavantajele pe care schimbarea legii electorale pentru alegerile locale le va avea in functionarea Uniunii Social-Liberale, formata din partidului social-democrati, liberali si conservatori. PSD-istii, care au multi primari in functie isi vor consolida cu usurinta pozitia. In schimb, crede Silviu Sergiu, liberalii vor avea numai de pierdut, ceea ce va crea tensiuni intre partidele de opozitie.

Liberalii ar fi pe punctul de pierde in favoarea aliatilor lor social-democrati si intr-o alta chestiune – arata Cristian Ghinea, in Romania libera. Este vorba de celebra cota unica de impozitare, de 16%, introdusa cu mare tam-tam de guvernul liberal Tariceanu. Ea este considerata si acum un lucru bun, dar in cautare de voturi, social-democratii ar vrea sa o sacrifice. O cota de impozitare progresiva, care sa-i avantajeze pe cei saraci, ar da bine in ochii alegatorilor. Pe cat se pare, PNL a acceptat acest targ si cade astfel intr-o capcana – socoteste Ghinea. „Asa e cand cifrele se elibereaza de etica. Incepe haiducia”, se incheie articolului sau din Romania libera.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG