Linkuri accesibilitate

Energie şi business


BERD finanţează eficienţa energetică în Moldova. Oameni de afaceri spun că economiile le-ar permite să angajeze mai mult personal.


Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) oferă credite firmelor mici şi mijlocii pentru a le ajuta să reducă din costul mare al energiei folosite. Specialiştii BERD atrag atenţia că în Uniunea Europeană, costul energiei este numai 2 la sută din costul mărfurilor, în Republica Moldova este de 10-12 la sută. Lucia Diaconu are mai multe informaţii:


Energie şi business
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00
Link direct



Ca să-şi reducă cheltuielile pentru energia pe care o consumă şi implicit preţul de cost al producţiei, întreprinderea Orhei-Vit, un important furnizor de sucuri, dulceţuri şi legume conservate de pe piaţa moldovenească, a decis să înlocuiască instalaţiile de încălzire vechi pe care le avea cu altele mai performante. Nu însă fără un studiu de fezabilitate şi finanţare parţială care au fost parte a programului BERD din Moldova . Directorul general al companiei Ştefan Golubciuc se aşteaptă ca efectele să fie semnificative.

Ştefan Golobciuc

Ştefan Golubciuc: „Merge vorba undeva de în jur de 25% eficienţă, adică reducerea costurilor. Adică şi gaz mai puţin, şi energie electrică mai puţină la cazanele respective. Pentru că ele sînt mult mai compacte, nişte motoare electrice cu capacităţi mai joase. Noi socotim că vom putea oferi producţie cu un preţ mai atractiv, şi asta bineînţeles că va cataliza mişcarea noastră spre Apus, fără doar şi poate.”

Şi alţi oameni de afaceri care se gîndesc să-şi dezvolte întreprinderile mi-au spus că economiile le-ar permite să angajeze mai mult personal. Între ei şi Adrian Petraşcu, managerul unui restaurant: „Undeva 30% din rulajul pe care îl am la întreprindere este planificat pentru energia electrică, astfel micşorînd consumul, micşorăm şi costurile, şi ducem la o sporire financiară mai mare.”

Din cauza utilajului şi a tehnologiilor învechite, consumul de energie la întreprinderile moldoveneşti este mult mai mare comparativ cu cel european, fapt ce reduce din competitivitatea produselor. Astfel că businessmenii care nu se gîndesc cum să reducă cheltuielile pentru energie îşi pun în pericol afacerile, atrag atenţia experţii de la BERD.

Ce i-ar putea împiedica pe antreprenorii moldoveni să-şi raţionalizeze costurile legate de consumul de energie?- l-am întrebat pe Andrei Chiţanu, directorul unei firme de consultanţă implicate în program.

Andrei Chiţanu: „Primul motiv care îmi vine mie în minte ar fi ignoranţa, în al doilea rînd – faptul că investiţiile în asemenea domeniu sunt destul de costisitoare şi se recuperează pe o durată de timp ceva mai îndelungată, şi în al treilea rînd – cultura businessului moldovenesc care să spunem aşa lasă foarte mult de dorit. ”

Veronica Arpintin

Programul se derulează în Moldova din 2009, iar managerul acestuia Veronica Arpintin consideră că ar avea nevoie de o mai mare popularizare.

„La noi nu se educă populaţia în acest domeniu, şi în acest caz şi oamenii de afaceri nu sunt într-o măsură educaţi sau informaţi. Şi sunt ocupaţi de mai multe probleme cotidiene pentru că după criza din 2008 situaţia economică este destul de dificilă, în aşa mod că nu au timp sau nu pot să studieze posibilităţi de eficientizare a afacerii, precum şi eficientizarea utilizării resurselor energetice. E problemă să-l convingi pe antreprenor să se gîndească la acest fapt, dar deja cînd el este convins - lucrurile merg perfect.”

Programul BAS (Business Advisory Services) al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare finanţează întreprinderile care au nevoie de consultanţă ca să-şi aleagă echipamentul potrivit sau cea mai bună soluţie ca să-şi micşoreze costurile pentru energie. Pentru finanţarea proiectelor BERD a deschis în Moldova şi o linie de creditare, în valoare de 20 de milioane euro, cu o scadenţă a creditului de pînă la 6 ani.
Previous Next

XS
SM
MD
LG