Linkuri accesibilitate

1.06 - București: Michael Guest, noul ambasador american în România


Michael Guest (stg.) la o conferință la Praga
Michael Guest (stg.) la o conferință la Praga

Nestor Ratesh: „în împrejurările actuale ar fi benefic pentru relaţiile româno-americane dacă ambasadorul la Bucureşti ar fi un diplomat de carieră”.



1 iunie 2001

Actualitatea. (Moderator: Radu Călin Cristea).

Interviu cu Nestor Rateş despre numirea noului ambasador al Statelor Unite în România, Michael Guest.

Este prima dată că Statele Unite trimit în România un diplomat cu funcţii înalte în Departamentul de stat.
Numirea lui Guest nu a fost confirmată încă la Washington, precizează Nestor Rateş, dar se poate ca ştirea să fi ajuns în presa din România, dacă administraţia americană a cerut agrementul guvernul român pentru numire noului ambasador.

„Michael Guest este un diplomat cunoscut la Praga, continuă Nestor Rateş, unde a servit unde a servit ca însărcinat cu afaceri al ambasadei americane. Cu doi ani în urmă s-a întors la Washington unde a preluat funcţia de asistent adjunct al secretarului de stat pentru probleme legislative.

Când s-a schimbat administraţia la Washington (noul preşedinte fiind George W.Bush; nr) el a devenit asistent interimar al secretarului de stat pentru probleme legislative.
Cunoaşte bine Europa Centrală şi de Est, în afară de Praga a mai fost diplomat şi la Moscova”.

Ultimii doi ambasadori americani nu erau diplomaţi de carieră, fusese numiţi pe criterii politice. Acum se pare că le va urma un diplomat din Departamentul de stat. Un avantaj sau un dezavantaj pentru ţara gazdă?

„Depinde de circumstanţe, este de părere Nestor Rateş (fost corespondent la Washington al Europei Libere; n.r.). De mult ori, ambasadorii numiţi pe criterii politice au acces mai direct la Casa Albă. În ultimii 20 de ani au fost 4 ambasadori americani numiţi politic şi numai doi diplomaţi de carieră. Relaţiile nu au fost dintre cele mai bune. Cred că în împrejurările actuale ar fi benefic pentru relaţiile româno-americane dacă ambasadorul la Bucureşti ar fi un diplomat de carieră”.
XS
SM
MD
LG