Linkuri accesibilitate

Va fi combinat cazul fostului general Ratko Mladic cu cel al fostului lider politic al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic?


Autorităţile Serbiei au anunţat în această seară că fostul general Ratko Mladic, aşteptat de tribunalul ONU de la Haga pentru a fi judecat de crime de război, a fost extrădat. Justiţia sârbă a respins astfel argumentele avocaţilor lui Mladic că clientul lor n-ar fi în stare să călătorească şi nici să facă faţă unui proces.

Avocaţii lui Mladici susţin că acesta nu este în stare să fie judecat, fiind prea slăbit şi bolnav. Se bănuieşte, relatează agenţiile internaţionale de presă, că Mladic ar fi suferit cel puţin un atac cerebral. Dar medicii care l-au văzut deja susţin că poate fi judecat. Mai mult, odată la Haga, Mladic va fi din nou controlat de medici, înainte de începerea procesului.

Mladici este căutat de 16 ani, fiind acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii în timpul războiului din Bosnia-Herţegovina, între 1992–1995. Mai precis, Mladic este acuzat că a organizat asediul capitalei bosniace Sarajevo, asediu care a durat aproape 4 ani şi s-a soldat cu peste 12 mii de morţi.

În ultimul an al războiului, Mladic este acuzat că a organizat masacrul de la Srebrenica: 8 mii de bărbaţi şi tineri au fost executaţi. Majoritatea cadavrelor descoperite în gropi comune nu au fost încă identificate.

Cu două zile în urmă, fiului lui Mladic declara că tatăl său l-ar fi asigurat că nu a avut nimic de a face cu Srebrenica, că ar fi încercat chiar să prevină masacrul. Dar nu a spus cine l-ar fi comis.

Mladic a fost capturat joi, chiar în ziua în care în Bosnia se afla coordonatoarea politicii externe europene, Catherin Ashton. Desigur, imediat s-a speculat că autorităţile sârbe ştiau de mult unde se află Mladic, dar că ar fi aşteptat cu arestarea pentru a obţine efectul cel mai mare la Bruxelles.

Uniunea Europeană a condiţionat negocierile de aderare ale Serbiei de prinderea şi extrădarea lui Mladic la Haga. Deşi preşedintele Serbiei, Boris Tadid a respins într-o conferinţă de presă orice sugestie că prinderea lui Mladic a fost regizată, a ţinut totuşi să declare: „Noi ne-am ţinut promisiunea, acum este rândul Uniunii europene să facă la fel”.

La Haga continuă între timp procesul fostului lider politic al sîrbilor bosniaci, Radovan Karadzic, arestat la Belgrad, în 2008.

Karadzici şi Mladic au fost acuzaţi încă din 1995 de crimele comise în timpul războiului, un război care a costat viaţa a peste 100 de mii de persoane. Aproape două milioane au fost obligate să plece de acasă, în cea mai amplă campanie de curăţare etnică din Europa postbelică.

La Haga, proucurorul Serge Bramertz a declarat că ideal ar fi, dacă ar putea combina cele două cazuri. Dar nu a făcut o cerere în acest sens. Împotriva ideii vorbesc o serie de probleme de procedură: după ce soseşte la Haga, Mladic va avea luni de zile la dispoziţie pentru a-şi pregăti apărarea. Ceea ce va prelungi şi mai mult procesul lui Karadzic, şi aşa un proces care a fost întrerupt de nenumărate ori, din octombrie 2009, când a intrat pe rol.
XS
SM
MD
LG