Linkuri accesibilitate

Presupusul asasin al Annei Politkovskaya, arestat?


Fiul jurnalistei a atras atenţia că şi în cazul condamnării lui Rustam drept cel care a tras, tot nu se va şti cine a comandat crima.


Ancheta în cazul Annei Politkovskaya s-ar putea apropia de un sfârşit: Comisia de investigaţie din Rusia a anunţat arestarea, în Cecenia, a celui bănuit că a tras şi a ucis-o pe jurnalistă, în holul blocului ei, în octombrie 2006.

Rustam Mahmudov, în vîrstă de 37 de ani, a fost prins în casa părinţilor săi.
Până acum, ancheta nu a dus nici la prinderea vinovatului sau vinovaţilor, nici la identificarea persoanei care ar fi comandat uciderea jurnalistei.

Rustam Mahmudov va fi extrădat încă astăzi la Moscova. Avocatul familiei a declarat că acum va încerca să demonstreze că imaginile pe care bazează anchetatorii şi procuratura nu sunt clare, nu-l identifică pe Rustam drept criminalul care a tras.

Avocatul declară agenţiei Reuters că a spus de mai multe ori anchetatorilor că nu trebuie să se concentreze pe arestarea lui Rustam pentru că asta tot nu va clarifica cazul. Dovadă este că nici nu a fost atât de greu de găsit. Era acasă, la părinţi, – mai declară avocatul lui Rustam.

Anna Politkovskaya era cunoscută pentru articolele extrem de critice la adresa regimului Putin, dar şi a conducerii cecene pro-Kremlin. De multe ori, în articolele scrise pentru Novaya Gazeta, jurnalista acuza regimul că se foloseşte de războiul din Cecenia pentru a înăbuşi democraţia în Rusia.
Redactorul-şef al publicaţiei a declarat astăzi că spera ca arestarea lui Rustam Mahmudov să facă mai multă lumină în acest caz, care durează de prea mulţi ani.

Pe de altă parte, fiul jurnalistei, Ilya Politkovsky a atras atenţia că şi în cazul condamnării lui Rustam drept cel care a tras, tot nu se va şti cine a comandat crima.

Cei doi fraţi ai lui Rustam şi un fost ofiţer de poliţie au fost anchetaţi câţiva ani, fiind bănuiţi de complicitate. În 2009 au fost judecaţi şi achitaţi, din lipsă de dovezi. Verdictul a fost însă respins de Curtea Supremă, care a cerut deschiderea unei noi anchete.
Când Anna Politkovskaya a fost ucisă, preşedintele Vldimir Putin a condamnat crima, dar a ţinut să precizeze că era prea insignifiantă, pentru a influenţa viaţa politică.

Pentru liderul cecen Ramzam Kadyrov, relatările critice ale Annei Politkovsakya erau numai „basme”, iar creierul crimei trebuia căutat la Londra.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG