Linkuri accesibilitate

Berlusconi la Bucureşti


Temele vizitei: liberalizarea pieţei muncii în Italia, primirea României în spaţiul Schengen şi parcursul european al Republicii Moldova.


Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, încheie astăzi o vizită oficială de două zile în România. Presa internaţională a consemnat-o în mod tangenţial, relatând cum a reacţionat la Bucureşti Berlusconi la înfrângerea coaliţiei sale de dreapta în alegerile locale, ca şi la noile evoluţii ale scandalurilor sale de tot felul, inclusiv cel sexual. Sabina Fati face dreptate summitului româno-italian, relatându-ne ce a adus nou pentru relaţiile dintre Bucureşti şi Roma.

Trei probleme importante pentru partea romana au fost abordate cu ocazia vizitei delegatiei guvernului intalian la Bucuresti: liberalizarea pietei muncii in Italia, primirea Romaniei in spatiul Schengen si sustinerea parcursului european al Republicii Moldova. Premierul italian, Silvio Berlusconi are o relatie speciala cu presedintele roman Traian Basescu, relatie consolidata la summit-urile periodice ale Uniunii Europene. In 2008, insa, intre Romania si Italia au aparut tensiuni generate de presiunea publica, dupa cateva crime cu autori romani, despre care presa din peninsula a scris excesiv, anternind ulterior si problema romilor. Numarul mare de romi aflati in Italia, cazati in tabere insalubre a fost un alt motiv de tensiune intre cele doua state, de aceea a fost creat un mecanism de intilniri interguvernamentale la nivel inalt, care a debutat in 2008 la Roma si care continua in aceste zile la Bucuresti.

Premierul roman, Emil Boc i-a spus omologului sau italian Silvio Berlusconi ca acum in peninsula piata fortei de munca este liberalizata in proportie de 60 la suta pentru romani si ca spera la eliminarea tuturor restrictilor in viitorul apropiat. La intilnirea de astazi cu Traian Basescu, primul ministru italian i-a dat asigurari ca vor fi cautate modalitatile de ridicare a restrictiilor pentru muncitorii romani.

Tot la intrevederea cu presedintele Basescu, Silvio Berlusconi a declarat ca Romania indeplineste criteriile de aderare la spatiul de libera circulatie Schengen, aratind ca Italia sustine integrarea Romaniei in Schengen, in cursul acestui an, desi Franta si Germania incearca sa amine acest proces, argumentind ca lupta impotriva coruptiei nu este deocamdata convingatoare.

Potrivit unui comunicat de presa emis de Presedintia Romana, Silvio Berlusconi si Traian Basescu „si-au exprimat hotarirea” de a sustine reformele incepute de Republica Moldova, in vreme ce seful statului roman a reluat ideea ca „integrarea europeana a Republicii Moldova este o prioritate a politicii externe a Romaniei”.

Politigraf

XS
SM
MD
LG