Linkuri accesibilitate

La bani se rezumă „valorile şi principiile” noastre (Jurnal de Chișinău)


„Dodon şi Chirtoacă sunt simboluri politice cu pondere şi importanţă deosebite în viaţa politică a Moldovei de mâine” (Timpul).


În Moldova se produc doar 20 de medicamente originale, constată Ion Preajcă în Adevărul. Restul – în jur de șase mii de preparate, sunt importate. Cu ce sunt mai rele importurile? Sunt scumpe şi inaccesibile, continuă autorul. Dacă am investi cîteva miliarde de lei în această industrie, am putea asigura spre 2015 jumătate din necesarul de produse farmaceutice, îi citează Ion Preajcă pe savanţii de la Academia de Ştiinţe. Ministrul sănătăţii spune însă că avem o piaţă prea mică ca să-i intereseze pe investitori.

Tot în Adevărul poate fi găsit un articol întitulat „chimioterapia, şi în provincie” despre intenţia ministerului de a inaugura secţii speciale pentru bolnavii de cancer şi la Bălţi şi Cahul. In sumar și despre scandal cu oligarhi în politica letonă şi un articol întitulat „Începe „vânătoarea” de profesori corupţi”, despre examenele de bacalaureat şi atenţia centrului anticorupţie faţă de acest eveniment. Oamenii legii au primit deja zece plângeri, iar jumătate din cazurile de corupţie reclamate s-au confirmat”, se mai spune în articol.

Editorialistul Nicolae Negru se întreabă în Jurnal de Chişinău de ce cele mai multe ziare publică fără ezitare simbolurile comuniste, fie şi în publicitatea electorală. „E clar pentru toată lumea de ce: pentru bani. La bani se rezumă „valorile şi principiile” noastre. E curios dacă ele ar fi publicat pentru bani şi simbolurile naziste”, ăşi continuă seria de întrebări autorul.

Dorin Chirtoacă poate recâştiga funcţia de primar din primul tur, „dar nu trebuie să se culce pe lauri”, scrie Petru Bogatu în acelaşi ziar. Bogatu susţine că Dorin Chirtoacă are de înfruntat trei „primejdii mari”: „neglijarea de către electoratul PLDM”, „trecerea sub tăcere a mizei politice a alegerilor”, „demonizarea lui Filat” (prin disensiunile din Alianţă şi campania orchestrată a unor medii).

Din Moldavskie Vedomosti aflăm că la o conferinţă regională a compatrioţilor ruşi care a avut loc recent la Minsk participanţii au hotărît să apeleze la guvernele Moldovei, Belarusiei şi Ucrainei cu cererea de instituire în aceste ţări a Zilei limbii ruse.

Editorialistul Constantin Tănase scrie în Timpul că „Dodon şi Chirtoacă sunt simboluri politice cu pondere şi importanţă deosebite în viaţa politică a Moldovei de mâine. Victoria lui Chirtoacă este un factor determinant în menţinerea AIE-2. Victoria lui Dodon înseamnă distrugerea Alianţei şi revenirea comuniştilor la putere”. „Duminică, 5 iunie, scrie Tănase, Chişinăul va susţine cel mai dificil examen de maturitate politică şi patriotism, iar luni, 6 iunie, Europa va afla cine sunt cu adevărat moldovenii”.
XS
SM
MD
LG