Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Borisov versus WikiLeaks


Boiko Borisov
Boiko Borisov

Fostul primar al Sofiei, actualul premier al Bulgariei, acuzat de trafic de narcotice în trecut.


Primul ministru Boiko Borisov, are probleme foarte grave cu „WikiLeaks” ce ar putea pune capăt carierei sale politice. În chiar ziua în care a apărut un nou sondaj care arată scăderea popularității sale, „WikiLeaks” a publicat o telegramă a ambasadei americane datată din 9 mai 2006, în care primarul de atunci al Sofiei, apare în postura unei persoane cu trecut întunecos și afaceri ilegale cu concernul rus „Lukoil”.

Compania sa de pază IPON a devenit cea mai puternica în Bulgaria într-o perioada în care aceasta activitate a fost asimilată rechetului.

Borisov a devenit popular prin instictele sale holiwoodiene și relațiile cu proprietarii de medii. Unii ziariști spun că el plătește pentru articolel pozitive și adresează amenințări celor care îl critică. Comportamentul său de Batman l-a catapultat în poziția de șerif național într-o perioada în care au avut loc 123 de asasinate la comandă iar nici-un cap al lumii interlope nu a fost adus în fața legii, constată WikiLeaks.

„Ne-a declarat că așteaptă să-i sprijinim cariera politică.... trebuie însă să nu uităm niciodată cu cine avem de a face”, scrie în concluzie John Biarly, care acum este ambasador american la Moscova.

Fără a nega existența raportului, actualul ambasador la Sofia, James Worlik a declarat că telegramele, inclusiv cele semnate de șefii celor mai importante servicii ale ambasadei, nu pot fi considerate o expresie a politicii oficiale. Acum relațiile bulgaro-americane sunt excelente.

Răspunzând acuzațiilor despre prezumtiva sa implicare în traficul cu narcotice sintetice, Borisov a amintit că în perioada în care a ocupat postul de secretar general al Ministerului de interne, în Bulgaria au fost capturate cantități record de amfetamina.

Raportul a generat imediat reacții politice. Opoziția socialistă a cerut ca Borisov să fie anchetat de Procuratura generală pentru trafic de narcotice.
XS
SM
MD
LG