Linkuri accesibilitate

„Marşul social” al PCRM


Demonstrându-şi capacitatea de mobilizare, PCRM a transmis un mesaj foarte clar pentru AIE - să facă acelaşi lucru.


Igor Boţan: „Acest marş are o cu totul altă logică decât în condiţii normale, adică, în lipsa campaniei electorale. De aceea, multe din lucrurile afirmate de către liderii Partidului Comuniştilor în acest marş trebuie tratate cu o anumită condescendenţă şi evident că nu trebuie luate în serios.”


Un punct de vedere de Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:04 0:00
Link direct



Europa Liberă: Oamenii, care s-au uitat la televizor, au remarcat o mulţime de drapele, care costă. Au remarcat efortul de a-i îmbrăca pe toţi în culori roşii. Are efect această pregătire minuţioasă a unei asemenea acţiuni?

Igor Boţan: „Sigur că are efect, numai că efectul nu este îndreptat spre înlăturarea actualei guvernări, ci de a încerca câştigarea Primăriei municipiului Chişinău. Adică, toate aceste pregătiri la care v-aţi referit pot fi găsite în bugetul electoral al Partidului Comuniştilor, care va trebui să atragă atenţia, celor care cercetează fenomenul finanţării partidelor. În rest, Partidul Comuniştilor a demonstrat duminică, care este potenţialul său de mobilizare şi efectele nu cred că sunt fără echivoc. Fiindcă Partidul Comuniştilor demonstrându-şi capacitatea de mobilizare a transmis un mesaj foarte clar pentru componentele Alianţei pentru Integrare Europeană, că acestea trebuie să facă acelaşi lucru. Adică în săptămâna care a rămas până la alegeri partidele, şi în special Partidul Liberal, trebuie să facă un extra efort pentru a-şi mobiliza electoratul. Mai degrabă acest marş social are impact negativ decât pozitiv, fiindcă cunoaştem o lege a fizicii şi o legitate socială, că orice acţiune provoacă o contra acţiune şi s-ar putea ca contra acţiunea Partidului Liberal şi a partidelor din Alianţa pentru Integrarea Europeană să fie peste potenţialul mobilizator al Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Igor Dodon a încercat totuşi să-şi camufleze apartenenţa la ideologia comunistă. În acelaşi timp, în marşul ăsta social există o puternică componentă comunistă.

Igor Boţan

Igor Boţan: „Orice s-ar spune, Dodon totuşi este un personaj inteligent şi înţelege că pe de o parte a avut nevoie de suportul Partidului Comuniştilor şi electoratul acestuia. Pe de altă parte, Igor Dodon încearcă să se distanţeze de Partidul Comuniştilor pentru că este un promotor al reformării acestei formaţiuni. De rezultatul alegerilor depinde şi soarta politică de mai departe a lui Igor Dodon. Deci, din punct de vedere logic comportamentul lui este absolut explicabil – el este nevoit să îmbine suportul Partidului Comuniştilor şi să se distanţeze, transmiţând mesaje foarte clare, că într-o anumită eventualitate ar putea fi promotorul reformei în acest partid.”

Europa Liberă: Ce înseamnă avertismentul: „mai bine plecaţi cu binişorul”, cum spun comuniştii. Există într-adevăr în societate un potenţial revoluţionar ca un arc întins?

Igor Boţan: „Nu cred că există potenţialul revoluţionar. Este mai degrabă un tribut adus acestei logici combative.”

Europa Liberă: Ţinta finală este câştigarea unor eventuale alegeri parlamentare anticipate? Partidul Comuniştilor, dacă ar fi în faţa unui termen de patru ani de şedere în opoziţie, ar fi mai conciliant?

Igor Boţan: „Dacă Partidul Comuniştilor rămâne în opoziţie încă trei ani de zile sau patru ani de zile cred că acest partid va suferi schimbări foarte importante, probabil se va reface din temelie. De aceea sarcina pentru Partidul Comuniştilor este să se cramponeze de guvernare, de putere, dar cred că nu vrea să vină în mod explicit la guvernare. Ceea ce doreşte Partidul Comuniştilor prin manifestările pe care le vedem este să-şi facă câmp de manevră şi eventual doreşte distrugerea Alianţei pentru Integrare Europeană şi acceptarea de către unele componente ale acesteia a unei aşa-zise coaliţii largi, care ar aduce Partidul Comuniştilor la guvernare, dar care l-ar absolvi de responsabilitate directă.”

Europa Liberă: Cum a participat PPCD.

Igor Boţan: „Sau poate altfel. Într-o coaliţie largă. Domnul Voronin a vorbit despre acest lucru, fără obligaţii scrise şi responsabilităţi asumate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG