Linkuri accesibilitate

Noi organizam alegeri, nu prindem infractori


Iurie Ciocan: „Acolo unde nu este control constituțional din partea autorităților, noi nu putem să ne asumăm responsabilitatea asupra calității procesului electoral.”


Analistul Igor Botan este de parere ca alegerile locale generale din 5 iunie au cîteva mize majore. De rezultatele acestor alegeri depinde dacă: Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) va supravieţui în calitate de coaliţie de guvernămînt; daca reforma administraţiei publice locale va fi promovată, iar programul guvernamental al AIE de descentralizare a puterii va fi realizat; daca principalele forţe politice vor găsi o soluţie pentru alegerea şefului statului şi depăşirea crizei instituţionale sau vor provoca alegeri parlamentare anticipate; daca mitul despre „Moldova - poveste de succes” se va dezumfla definitiv.

Alegerile locale generale au ajuns pe ultima sută de metri. Tipografiile urmeaza sa termine tipărirea tuturor buletinelor în decurs cateva zile, iar începînd cu 2 iunie, acestea deja vor începe a fi transmise secţiilor de votare. Votul conteaza! Nu este doar indemnul candidatilor inscrisi in cursa electorala, ci si al CEC. Despre importanta si miza acestor alegeri locale vom discuta cu presedintele autoritatii electorale Iurie Ciocan.

Interviul matinal EL: cu Iurie Ciocan în ajun de alegeri locale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:14:25 0:00
Link direct


Europa Liberă: Problema cea mare era calitatea listelor electorale. S-au imbunatatit aceste liste asa incat sa nu se mai spuna ca au votat si mortii?


Iurie Ciocan

Iurie Ciocan: „Oricum se va spune, dar eu cred ca s-au imbunatatit listele electorale. Noi chiar la inceputul acestui an am facut o verificare masiva a tuturor listelor electorale, am gasit peste 200 de mii de incoincidenţe de tot felul, incepand de la numarul si seria actului de identitate, denumirea strazilor, persoane decedate in listă. Toate aceste greşeli au fost remise in teritoriu cu solicitarea de a le elimina si ulterior am fost informat ca ele au fost luate in considerare.”

Europa Liberă: 200 de mii e o cifra mare.

Iurie Ciocan:
„E o cifra mare, dar cand vorbim despre 2 milioane si peste 600 de mii de persoane incluse in liste, nu pare atât de mare. Si nu e vorba de greşeli sau de falsuri in liste, e vorba de orice mica abatere.”

Europa Liberă: Reprezentatii PCRM, formatiune de opozitie, declara ca alianţa de guvernare pregateste fraudarea alegerilor din 5 iunie si ca PCRM cunoaşte cum se va face acest lucru. Ce ati intreprins ca in aceste alegeri sa se excluda orice suspiciune de frauda, rea-credinţă, distorsionare a optiunilor cetatenilor, inclusiv prin intermediul instrumentelor de care dispune CEC.

Iurie Ciocan:
„De fiecare data am zis ca cei care cunosc despre pregatirea unei infractiuni si nu anunta autoritatile despre acest lucru, nu incearca cumva sa combata aceasta infractiune, devin complici. Ce intreprindem noi? In primul rand nu avem prea multe instrumente la mana decat activitatea legala si transparenţa. Sunt principalele instrumente, asa si facem.”

Europa Liberă: Partidele politice au pus la bataie multi bani si in aceasta campanie electoala. Ce suma au cheltuit concurentii?

Iurie Ciocan:
„Noi am pubicat saptamana trecuta rapoartele prezentate de catre partide. Unele partide au depasit deja cifra de 7 milioane din plafonul maxim de 22 de milioane. Ultimul raport totalizat va fi prezentat vineri.”

Europa Liberă: Am auzit de la unii concurenti electorali ca nu au cheltuit nimic pana la aceasta data, desi, neoficial se vede ca cheltuielile sunt mari. De ce mai e nevoie de rapoartele financiare ale concurentilor electorali daca se observa discrepante mari in raport cu realitatea?

Iurie Ciocan:
„Toate aceste discrepante, si aici trebuie sa va dau dreptate. Exista concurenti electorali care declara zero lei la cheltuieli si tot zero la venituri, noi solicitam organelor competente sa-i verifice si sa ne informeze clar: are, nu are, daca are, din ce sursa, si de ce nu a declarat. Trebuie sa va spun ca incalcarea legii cu privire la finantarea campaniilor electorale poate sa se soldeze cu excluderea candidatului din cursa electorala.”

Europa Liberă: Despre campania electorala pentru alegerile locale de duminica, presa spuna ca este cea mai murdara, si este cea mai manipulatoare din istoria tanarului stat moldav. Ii dati dreptate presei?

Iurie Ciocan:
„Aveti foarta multa experienta in reflectarea campaniilor electorale. Va aduceti aminte vreo campanie cand nu se zicea exact la fel? De fiecare data, toate campaniile electorale din Moldova sunt etichetate, si urmatoarele care vor veni vor fi din nou etichetate ca ar fi si mai dure decat precedentele. Noi nu am vazut nimic grav sau anumite incalcari ale legislatiei care ar fi de natura sa influienteze rezultatelor alegerilor. Sunt atacturi reciproce din partea concurentilor electorali.”

Europa Liberă: Stiu ca CEC urma sa solicite MAI-ului sa verifice cazurile de mituire a alegatorilor cu cadouri electorale, cadouri ce constau din orez, sare, crupe, ulei, scutece... Se pot cumpara voturi cu macaroane si ulei?

Iurie Ciocan:
„Intr-adevar noi am solicitat MAI sa ne informeze asupra unor cazuri concrete. Am fost sesizati si din teritoriu si din municipiul Chisinau, urmeaza sa vedem maine ce s-a constatat si care au fost sanctiunile aplicate. Noi trebuie sa ne divizam competentele. Noi organizam alegeri, nu prindem infractori. Infractorii urmeaza sa fie prinsi si documentati de catre organele compentente. La intrebarea daca pot fi sau nu cumparate voturile, am zis-o si o zic si acum: alegatorul voteaza in cabina de vot secret. Numai el stie cum voteaza. Chiar daca i se ofera anumite cadouri, ceea ce cert ca e ilegal, dar asta inca nu inseamna suta la suta ca alegatorul va intra in cabina de vot si va vota anume aşa cum i se cere.”

Europa Liberă: Sa revenim si la situatia din comuna Corjovo. Am inteles ca sectia de votare va fi deschisa la Cocieri, localitate de apropiere. Ati decis deschiderea acestei sectii de votare la Cocieri pentru a nu aparea tensiuni din partea militiei transnistrene asa cum s-a intamplat si la alte scrutine?

Iurie Ciocan:
„Aşa este, am facut acest lucru in primul rand la solicitarea locuitorilor. Este adevarat ca o grupa de cetateni ai acestei comune au cerut si invers. Mai mult ca atit, si in cadrul CEC acest lucru s-a discutat activ. Totusi, din motive de securitate am decis sa facem acest pas pentru ca avem indicii foarte si foarte clare, si nu doar pe linia CEC-ului, dar si pe linia guvernului, am comunicat activ si cu biroul de reintegrare de pe linga guvern si am ajuns la concluzia ca trebuie sa facem acest pas.”

Europa Liberă: Chiar ieri la Europa Libera a sunat un agent economic din aceasta localitate si a spus ca este chemat la militia de acolo pentru ca sa scrie sub semnatura ca nu va participa la alegerile locale. Mai pot fi anticipate aceste incidente, se mai poate de facut ceva?

Iurie Ciocan: „Acolo unde nu este control constitutional din partea autoritatilor Moldovei, procuraturii, politiei, organelor electorale – noi nu putem sa ne asumam responsabilitatea asupra calitatii procesului electoral. Aceasta problema urmeaza a fi solutionata de stat si nu in campania electorală.

Eu as reveni la anul 2007, cand alegerile in acea localitate nu au avut loc din motivul ca au fost distruse toate bunurile din incinta biroului electoral, a fost blocat biroul, functionarii electorali au fost sechestrati pentru o anumita perioada de timp. Si daca privim inca mai inpoi in istorie, in anul 2003, cand actualul primar si actualul consiliu, care inca isi exercita atributiile in baza extinderii oferite de catre Parlament in 2007 – au fost alesi in Cocieri, nu in Corjovo. Nici in 2003 nu a fost posibila deschiderea acelui birou. Urmeaza noi probabil sa facem concluziile noastre si sa nu mai calcam pe greble, riscand cu viata si sanatatea oamenilor.”

Europa Liberă: Sa ne deplasam mai la sudul Moldovei, am inteles ca CEC a luat decizia ca buletinul de vot pentru alegerea consilierilor in consiliul municipal Comrat sa fie efectuat pe broşuri? Se va vota pe broşură?

Iurie Ciocan:
„Aşa va fi, dat fiind faptul ca in acea localitate, pentru consiliul municipal Comrat candideaza 87 de candidati. Daca buletinul ar fi in forma sa liniară, forma cunoscuta bine de noi, va avea o lungime de 2 metri si 18 centimetri, ceea ce este absolut inadecvat, si procedurii de vot, si comoditatii si multor altor lucruri. Noi am decis tiparul acestor buletine anume in forma de brosura, care va contine 7 pagini.”

Europa Liberă: Care sunt actele de identitate pe care pot sa le prezinte cetatenii pentru a vota conform legii in ziua de duminica 5 iunie?

Iurie Ciocan:
„Eu cu multa bucurie raportez si in faţa mass-mediei si alegatorilor: in acest an noi am gasit voinţa si nu permitem cetatenilor cu acte de identitate expirate sa mearga la votare. In statistica alegerilor precedente 3861 persoane au votat in baza actelor expirate. In acest an nu se va mai permite. Rog toti cei care ne aud si care au neregularitati in acte, mai este o saptamana, dvs. puteti obtine forma provizorie F9 si la votare se accepta buletinul de identitate obligatoriu cu fisa de insotire, pentru anumite categorii de persoane pasaportul modelului 1974, cel ex-sovietic si forma provizorie F9, asta e tot.”

Europa Liberă: Ce rata de prezenta e necesara pentru ca aceste alegeri sa fie valide?

Iurie Ciocan:
„Cel putin 25 la sută. In 2005, daca va aduceti anumite, am avut probleme cu alegerea primarului in municipiul Chisinau, la rata existenta atunci de 1/3 si ulterior s-a modificat, acum participarea minima necesara pentru a declara valabile alegerile este ¼ din numarul alegatorilor inscrisi in liste.”

Europa Liberă: Cand vor fi cunoscute primele rezultate?

Iurie Ciocan:
„Incepand, traditional, cu orele 23, atunci vom da publicitatii deja primele procese verbale procesate in sistemul nostru informational.”

Europa Liberă: Veti testa la alegerile din iunie registrul electronic al alegatorului, sistem care urmeaza sa fie implimentat in ţara in decurs de 4 ani?

Iurie Ciocan:
„In sectorul centrul, in 43 de birouri vom plasa acele computere care vor fi conectate la serverul CEC-ului si va fi inregistrat insasi faptul participarii la votare in forma electronica si controlul listelor electorale la fel se va efectua electronic.”

Europa Liberă: Dle Ciocan, cine are dreptul sa sesizeze CEC-ul in ziua alegerilor si ce inseamna incalcare electorala, pentru ca se gasesc si rau-facatori?

Iurie Ciocan:
„Si unii din ei intentionat vor face aceste actiuni ilegale. In primul rand, orice cetatean care vede ori crede ca se incalca legea urmeaza sa sesizeze presedintele organului electoral in raza caruia are loc aceasta abatere sau incalcare. Presedintele biroului electoral, la randul sau, fie intreprinde anumite actiuni, fie sesizeaza organele de politie in raza a 100 de metri de la fiecare birou electoral, ei au obligatia de a asigura ordinea. Nu se permite agitatia electorala in ziua alegerilor, distribuirea oricaror bunuri, comercializarea bauturilor alcoolice.”

Europa Liberă: Ce inseamna contestatie?

Iurie Ciocan:
„O plangere a unui cetatean asupra unei actiuni or inactiuni a organelor electorali or a concurentilor electorali.”

Europa Liberă: De ce se spune ca cea mai importanta e participarea la alegerea primarului consilierilor la Chisinau si de ce ar fi mai important primarul capitalei decat un edil dintr-o alta localitate?

Iurie Ciocan:
„Niciodata nu am zis acest lucru si nu-l voi zice. Pentru mine toti primarii stau pe acelasi cantar. In Chisinau e un numar mai mare de alegatori si campania este una mai mare, pentru ca urmeaza sa convingi 610 mii de cateteni sa-ti dea votul, asta e tot. In rest, valoarea lor juridica ramane aceeaşi.”

Europa Liberă: Cum explicati ca alegerile locale care te afecteaza cel mai tare sunt uneori mai ignorate?

Iurie Ciocan:
„Asta e, si nu doar in Moldova. Rata de participare arata ca cetatenii merg mai pasiv la alegeri. Eu nu am o explicatie plauzibila. Mie mi se pare ca ar fi logic sa fie exact invers: la locale ar fi cazul sa fie o prezenţă mai mare, pentru ca totusi cetateanul are un interes mai mare in comunicate. Intr-adevar la locale participa mai putini cetateni.”
XS
SM
MD
LG