Linkuri accesibilitate

Să iei un maxi-taxi cu 5 lei!


O spun cu toată seriozitatea. Din ziua în care călătoria va costa 5 lei, eu abandonez pe vecie maxi-taxi-ul.



Vasăzică, şoferii de maxi-taxi-uri cer ca preţul unei călătorii cu mijloacele lor de transport să fie 5 lei! Un reprezentant al tagmei a declarat că maxi-taximetriştii abia supravieţuiesc, că întreţinerea unui microbuz poate costa zilnic 1300 de lei şi că numai impozitul perceput de bugetul municipal de la o maşină e de 3000 de lei.

Realitatea cu amănuntul analizată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul analizată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct


Ce să spun? Demersul acesta nu m-a luat prin surprindere. Încă în toamna anului trecut am auzit vocile nemulţumite ale maxi-taximetriştilor. Deja atunci visau ei la preţul de 5 lei pentru o călătorie. Acum, iată, vocile le-au devenit mai puternice şi mai ameninţătoare. Şi e limpede, după ce cam toate s-au scumpit, se va scumpi şi călătoria cu microbuzul. E o fatalitate, dacă vreţi. Că doar n-o să le micşoreze primăria impozitele…

Aici simt însă nevoia unei precizări. Nu ştiu cum e pentru alţii, dar pentru mine preţul de 5 lei este inacceptabil. Fireşte, viaţa maxi-taxiştilor e complicată, dar nici a mea nu e compusă numai din imense bucurii. Am şi eu probleme, am şi eu impozite de plătit.

La fel de inacceptabil mi se pare preţul gazelor naturale, dar în cazul acesta spaţiul meu de manevră e aproape inexistent, pentru că nu am alte posibilităţi. Şi, scrîşnind din dinţi plătesc facturile pentru gaze. Altminteri cum să te încălzeşti pe timp de iarnă?

În cazul maxi-taxi-urilor situaţia nu mi se pare mortală şi voi încerca să lupt. Să mă explic. Avem aici, dacă înţeleg eu bine, un fel de economie de piaţă, nu? Maxi-taximetriştii o duc greu şi vor 5 lei pentru o călătorie. Să majoreze deci preţul sănătoşi şi să activeze în continuare. Le spun însă de pe acum că vor activa fără contribuţia mea modestă. Tot aşa cum pesemne au ei dreptul să majoreze preţul, am şi eu dreptul, ca cetăţean liber, să ignor serviciile lor.

O spun cu toată seriozitatea. Din ziua în care călătoria va costa 5 lei, eu abandonez pe vecie maxi-taxi-ul. Aici, spre deosebire de cazul cu gazele naturale, există alternativa. Pot să merg cu troleibuzul sau, la rigoare, pe jos. Nu glumesc. Dacă va trebui, voi merge pe jos şi pe timp de iarnă. Iar în caz de forţă majoră voi lua un taxi. Poate îmi va fi mai greu, dar cel puţin voi avea satisfacţia că alegerea îmi aparţine, că pot refuza preţul inacceptabil.

Din păcate, asemenea alegeri pe care să le poată face cetăţeanul moldovean sînt foarte puţine într-un spaţiu dominat de monopolişti. Dar e bine că măcar uneori pot să decid eu însumi. Aşa că eu unul nu sînt speriat de apropiata majorare. Să coste călătoria cu maxi-taxi şi 6-7 lei. Eu voi călători altfel.
XS
SM
MD
LG