Linkuri accesibilitate

Săptămâna electorală cu Petru Macovei


Petru Macovei
Petru Macovei

PCRM îşi ascunde însemnele ca să rupă mai multe voturi de la electoratul necomunist.


Petru Macovei: „Săptămâna care a trecut a marcat noi tensiuni în Alianţa pentru Integrare Europeană. Ele sunt determinate sigur de contextul electoral, dar nu numai. Sunt absolut convins că aceste certuri ar fi avut loc chiar şi dacă nu era campania electorală.”

Europa Liberă: În săptămâna care trece am văzut şi scene cinematografice, proteste sociale, demne de Gherasimov sau Bondarciuc. Ce-i asta? O acţiune teatrală? Sau o presiune eficientă?


Bilanţul unei săptămâni de campanie cu Petru Macovei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct



Petru Macovei: „Este o încercare de a băga mai multă presiune. Presiune mediatică, în primul rând. Şi dacă e să vedem cum a reacţionat principalul partid de opoziţie, PCRM, la faptul că instituţia publică a audiovizualului nu a reflectat marşurile de protest din câteva oraşe din ţară, cât de bolnăvicioasă a fost această reacţie, ne dăm bine seama că se mizează foarte mult pe inocularea sentimentului că foarte, foarte multă lume este nemulţumită. În acest week-end comuniştii îşi doresc să organizeze un alt marş de protest deja în capitală şi ei anunţă că va fi unul grandios. Sunt convins că ei încearcă să preia practici şi din alte ţări. Dacă e să ne amintim de protestele din Spania, când oamenii au venit şi au stat în corturi în preajma alegerilor locale din această ţară, presupun că asemenea tactici vor fi utilizate şi aici.”

Europa Liberă: Pe de altă parte candidatul comuniştilor la funcţia de primar de Chişinău ascunde tot mai mult secera şi ciocanul.

Petru Macovei: „Ceea ce face Dodon este o încercare de a împăca capra şi varza, până la urmă, doctrina comunistă. Şi oamenii, care sunt destul de mulţi din alegătorii cei care votează constant PCRM, cei care votează nu pentru liderii acestui partid, ci pentru doctrina în sine şi pentru nostalgia lor pentru vremurile de altă dată. Deci, este o încercare a lui Dodon să menţină acest electorat. Dar prin ceea ce aţi spus Dumneavoastră, prin ascunderea însemnelor PCRM şi a unor lucruri, care bat la ochi atunci când vorbim de comunişti, se încearcă să se ia cât mai mult din electoratul, care nu neapărat votează comuniştii. Şi trebuie să ne gândim că din acest punct de vedere candidatul PCRM a adoptat o tactică electorală foarte bună. Dacă este să comparăm campania electorală actuală cu cele precedente, veţi observa că banerele promoţionale ale candidatului PCRM sunt pe toate instituţiile mass media, care sunt de rating. Dacă anterior ei sub nici o formă nu-şi făceau publicitate în unele publicaţii, care tradiţional nu-i susţin, acum acest lucru se întâmplă. Portalurile informaţionale de mare rating de la noi sunt pline de materiale promoţionale ale acestui candidat.”

Europa Liberă: Deci, tactica puiului de cuc.

Petru Macovei: „Da, este total diferită, care sunt convins că o să-i aducă un rezultat bun. Depinde cât de mult se vor adapta acestei tactici contracandidaţii lui Dodon.”

Europa Liberă: În săptămâna care a trecut am văzut dezbateri electorale. Ce puteţi spune în general despre aceste dezbateri? Cât de utile sunt pentru un alegător, care este indecis, în special?

Petru Macovei: „În continuare opinia mea este că aceste dezbateri nu aduc un plus de valoare în această toată campanie, aşa cum nu au adus nici în campaniile precedente. Asta pentru că nu există dezbatere propriu-zisă pe soluţii pentru capitală, ci există o încercare de a se scuipa reciproc. Din păcate, politicienii nu pot să transmită un mesaj credibil către cetăţeni, axat pe soluţii. Cetăţeanul din Moldova anului 2011 este categoric mult mai bine informat decât cel de acum doi sau trei ani. Există însă o categorie de oameni la care informaţia ajunge mai greu, nu pentru că există puţine mijloace de informare în masă, ci pentru că modalitatea prin care se transmite acest mesaj către ei este una care nu ajunge, nu prinde. Şi atunci este iarăşi vina politicienilor, care încearcă ca şi în campaniile precedente să adopte un mesaj unic pentru toate categoriile de cetăţeni şi nu merg pe mesaje targhetate pentru diferite, sau merg prea puţin pe mesaje traghetate pentru diferite categorii de cetăţeni, în funcţie de necesităţile acestora.”
XS
SM
MD
LG