Linkuri accesibilitate

România: Portret al corupţilor la maturitate


Că în portul Constanţa (ca în toate vămile din România) mirosul corupţiei se ridică la cer e un secret cunoscut de toţi, mai ales de Uniunea Europeană.



Apele sunt tulburi la Constanţa: de ceva timp scot la mal delfini morţi, iar în ultimele săptămâni, de stabilopozi s-a izbit un banc de rechini corupţi al căror creier mic pare să fi fost un înalt funcţionar de stat.

Sinteza săptămînii politice românești cu Sorin Șerb
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct


Lucian Mironescu, recent arestat la pachet cu alţi 30 de inşi pentru că şi-ar fi luat şpaga la container în portul Constanţa, ar trebui să mulţumească din inimă partidului. Pe el l-a scos din pubertate lupta anticorupţie a mai multor guverne. A prins şi degringolada din perioada Convenţiei Democrate Române, când era director executiv şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Porturilor Maritime Constanţa. S-a înscris în 2003 în Partidul Democrat şi a fost ales consilier local şi apoi deputat până în 2008. Era competent şi reprezenta o sinteză a aspiraţiilor partidului astfel că a fost ales în 2005 la conducerea organizaţiei municipale PD din Constanţa, iar în 2007 a devenit liderul filialei PDL, pe care a condus-o până în 2008. A ajuns de neînlocuit după ce a finanţat cu câteva zeci de mii de dolari campania electorală a partidului. De aceea, premiile de bună-purtare au continuat.

A fost director la Centrul de Perfecţionare al Marinei Civile, din ianuarie 2009 până anul următor, iar din primăvara lui 2010 a fost ales preşedinte al Ligii Navale Române. În ianuarie 2011 a ajuns secretar general la Interne. Avea acces la resursele inepuizabile şi valoroase ale serviciilor secrete de aceea era cu antenele bine înfipte în tortul cu informaţii şi ştia mereu pe ce lume este şi din ce parte ar trebui să fulgere.

I-au trebuit, aşadar, răbdare şi calificare la locul de muncă să ajungă secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, dar şi să cadă în capcana containerelor, alături de alt cunoscător intim al luptei anticorupţie, senatorul Mircea Banias care a făcut deja potecă la Direcţia Anticorupţie. Despre acesta se spune că aparţine aşa-zisei grupări Blaga din PDL. Ar fi fost băgat şi el cu mâinile până în vârful capului în resursele corupţilor, la Constanţa dar şi la Reşiţa, tulburând tihna celor care mănâncă o pâine albă de pe urma economiei neagră.

Vortexul care a prins şi a aruncat în gaura neagră a Direcţiei Anticorupţie diverse gulere albe are legătură cu o vorbă spusă peste umăr în februarie de preşedintele Băsescu. Acesta afirma că nicio vamă nu trebuie să scape neverificată şi că portul Constanţa ar trebui controlat prioritar. Preşedintele Băsescu a dovedit, din nou, că e cel mai bine informat român, mai bine informat decât ministrul de Interne care, cu câteva zile înainte, îl numise pe dl Mironescu secretar general.

Că în portul Constanţa (ca în toate vămile din România) mirosul corupţiei se ridică la cer e un secret cunoscut de toţi, mai ales de Uniunea Europeană. Nu degeaba sunt încătuşaţi şi descătuşaţi săptămânal zeci de vameşi. Deşi nepăsarea ameninţa să compromită mortal aderarea la zona Schengen, ancheta nu a dat roade în februarie, după ce preşedintele a lansat avertismentul şi nici măcar în martie, pe când se apropia funia de par şi ar fi trebuit să se ia o decizie la Bruxelles.

A trebuit să treacă Convenţia naţională a Partidului Democrat Liberal (unde corupţia nici nu a existat ca temă pe ordinea de zi), să se stingă artificiile sau trasoarele care au luminat bolta reuniunii pentru a începe vânătoarea cu muniţie de război. Vasile Blaga fusese acuzat de un obscur şi penal lider sindical că ar drena banii din vămi către partid. Acuzaţia, deşi nu se baza pe nimic, i-a clătinat serios candidatura la şefia partidului, lăsându-l pe Emil Boc să lupte şi să câştige de unul singur, chiar dacă în sondajele de popularitate e captivul marjei de eroare. Şi poate că Emil Boc avea dreptatea lui când spunea că, dacă ar fi fost susţinut politic, Lucian Mironescu nu ar fi fost anchetat.

Toate datele referitoare la conflictele care mocnesc în PDL îi dau dreptate: da, Lucian Mironescu şi Mircea Banias nu sunt susţinuţi politic. Partidul i-a despuiat de legitimaţii şi imunitate, să-i vadă lumea cât de corupţi şi apolitici sunt.
Previous Next

XS
SM
MD
LG