Linkuri accesibilitate

Șpagatul puterii între generația 2009 și intoleranta biserică (V. Ciobanu/Adevărul)


Reformele în vorbe (V. Ciornei/Săptămîna).


Chiar si despartita de stat, biserica isi permite sa porunceasca primului ministru, observă Vitalie Ciobanu. Scrie în cotidianul Adevărul că alianta de guvernamânt de la Chisinau se afla intr-un primejdios „şpagat”, de la tinerii care si-au cerut raţia de libertate in aprilie 2009 si pana la popii lui Vladimir. Vitalie Ciobanu se întreabă daca putem gasi un preşedinte neamţ, care sa rezolve aceste probleme.

Vsevolod Ciornei scrie in Saptamâna ca de doua decenii reformam in vorbe totul, iar in fapte schimbam lucrurile astfel, incat sa nu se schimbe nimic esenţial. Iar esenţialul este ca nu avem un sistem care sa protejeze corectitudinea in viaţa socială.

Ţinta lui Igor Dodon in calitate de primar nu ar fi sa imbunataţeasca vieţile chisinauienilor, opinează George Damian in Timpul. Ţinta lui ar fi mai degraba conducerea Partidului Comunistilor, iar primăria Chisinaului este o proba de foc pentru comunistii care nu au avut niciodata voturile majoritare ale locuitorilor Chisinaului.

Nicolae Negru, în Jurnal de Chisinau, scrie ca lucrurile au inceput sa se schimbe de cand Rusia a pornit ofesiva de recucerire a spatiului postsovietic. Caderea Ucrainei a fost picatura care a umplut paharul, abia atunci Europa si-a dat seama ca maine-poimaine Moscova poate incerca restabilirea cortinei de fier pe vechiul perimetru. Iata cum se explica interesul neobisnuit al Europei faţă de relatiile dintre liderii partidelor moldovenesti.

Tot in Jurnal de Chisinau, Petru Bogatu aduce cateva argumente in favoarea teoriei ca primarul de Chisinau va fi ales din primul tur. Unul din ele este ca locuitorii capitalei au inceput de ceva vreme sa voteze util, adica sa se concentreze pe greii cursei.
XS
SM
MD
LG