Linkuri accesibilitate

Control internaţional al centralelor nucleare


Cancelara Angela Merkel
Cancelara Angela Merkel

Declaraţia guvernamentală a Angelei Merkel înaintea reuniunii G8. „Test de stres” pentru toate centralele nucleare din lume?


Înaintea summitului G8 de la Deauville al celor mai puternice economii din lume, cancelarul Germaniei Angela Merkel a promis că va folosi ocazia pentru a spune celorlalte puteri să-şi supravegheze mai bine centralele nucleare. Apelul are semnificaţii deosebite, pentru că vine din partea singurei economii majore din lume care se gândeşte să renunţe la energia atomică. Detalii are corespondentul Europei Libere la Berlin, William Totok.

În ceea ce priveşte politica nucleară a Berlinului, linia guvernului german nu se bucură de un sprijin unanim. Nici în cadrul ţărilor din grupul G8, nici în cadrul Uniunii Europene. Germania susţine că folosirea energiei nucleare trebuie să devină mai sigură. Cu această părere exprimată de Angela Merkel într-o declaraţie guvernamentală ea se situeză oarecum pe o poziţie izolată. Germania a anunţat un proiect de renunţare treptată la exploatarea energiei atomice.

În urmă cu cîteva zile Germania şi-a supus cele 17 centrale nucleare unui aşa-numit test de stres. Testul urma să stabilească gradul de siguranţă a uzinelor şi să furnizeze date în vederea închiderii lor treptate. Avînd în vedere şi acest aspect al politici nucleare interne, Angela Merkel a susţinut în declaraţia guvernamentală prezentată în faţa Bundestag-ului că: „... securitatea folosirii energiei nucleare nu poate fi asigurată doar prin adoparea unor măsuri în plan naţional. Avem nevoie de un control al standardelor de siguranţă la nivel internaţional.“

Cancelara a mai anunţat că la Deauville va cere un sprijin concret pentru revoluţiile arabe, avînd în vedere mai ales Tunisia şi Egiptul. Celor două ţări trebuie să li se acorde un ajutor financiar substanţial.

Totodată trebuie găsite modalităţi de anulare a datoriilor lor, petru a evita ca instabilitatea economică să submineze politic aceste ţări. Datoriile acestor ţări faţă de Germania vor fi parţial anulate.

În acelaşi timp însă, trebuie făcut totul pentru impunerea respectării durabile a drepturilor omului în această zonă. Dacă asta nu se va realiza, a subliniat Angela Merkel, atunci democraţia este periclitată.
XS
SM
MD
LG