Linkuri accesibilitate

„Legea nondiscriminare este parte a planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor”


Ambasadorul Dirk Schueble la conferința de presă de la Chșinău
Ambasadorul Dirk Schueble la conferința de presă de la Chșinău

Dirk Schuebel: „Drepturile tuturor minorităţilor trebuie respectate”.


Fără adoptarea legii antidiscriminare şi a altor legi ale reformei, Republica Moldova nu va reuşi să scape de vizele europene. Acesta a fost mesajul transmis astăzi la o conferinţă de presă la Chişinău de şeful delegaţiei UE în Moldova, Dirk Schuebel. Detalii are Liliana Barbăroşie.

„Legea cu privire la nondiscriminare este parte a planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor”, a ţinut să le reamintească demnitarilor moldoveni ambasadorul european. „Prin urmare dacă legea nu va fi realizată în deplină măsură, şi liberalizarea vizelor va fi parţială”, a continuat diplomatul.

Mesajul Uniunii Europene pe tema legii antidiscriminare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct


Atunci când guvernul a cedat în faţa protestelor bisericii şi şi-a luat un răgaz pentru a decide ce face cu legea antidiscriminare, s-au făcut auzite mai multe soluţii posibile, de la cea mai radicală - să se renunţe la proiectul generator de disensiuni – pînă la altele cum ar fi adoptarea proiectului fără sintagma protectoare pentru minorităţile sexuale sau redactarea acestuia de aşa o manieră încât sa nu aducă atingere şcolii, bisericii şi familiei.

Au existat şi păreri că adoptarea documentului pînă în iunie 2011 nu este un termen impus de UE, ci unul pe care Moldova şi l-a asumat de bună voie, deci ar putea şi să renunţe cu uşurinţă la el. Iată răspunsul ambasadorului la toate aceste intenţii: „Drepturile oricăror minorităţi trebuie să fie respectate. Iată de ce cred că declaraţiile feţelor bisericeşti sunt unele nefericite. Vom urmări cu atenţie ce se întîmplă - şi în cazul minorităţilor sexuale şi în cazul minorităţilor religioase.”

Dirk Schuebel a convocat însă conferinţa de presă ca să explice noua politică de vecinătate prezentată ieri de executivul UE, politică care va duce ajutoare sporite, inclusiv Moldovei, dar care vor fi distribuite „după democraţie, nu geografie”, aşa cum a afirmat şefa politicii externe a UE, Catherine Ashton. Progresele în reforma justiţiei este criteriul fundamental de care vor depinde ajutoarele pentru Chişinău, a atras atenţia ambasadorul european.

„Trebuie să existe un sistem judiciar în care cetăţenii să poată conta pe decizii luate în baza legii, nu în baza mitei. Noi nu vrem să sprijinim un sistem care să nu se bazeze pe statul de drept şi drepturile omului,” a explicat Dirk Shuebel.

Diplomatul european a insistat că suportul reformei nu poate veni fără o strategie clară a autorităţilor, strategie care există deocamdată în minţile guvernanţilor doar la nivel de filozofie aşa cum afirmă experţii.

„În anul 2011, luna de miere dintre Uniunea Europeană şi R. Moldova s-a terminat. A venit timpul să lucrăm şi să trăim împreună, şi să venim cu fapte pe potriva mesajelor,” şi-a rezumat discursul ambasadorul Dirk Schuebel.
Previous Next

XS
SM
MD
LG