Linkuri accesibilitate

Victimele discriminării


În Republica Moldova, victime ale discriminării sunt cel mai frecvent copiii, bătrânii, romii şi persoanele infectate cu virusul HIV.


La aproape două luni de când guvernul a retras din Parlament legea împotriva discriminării, apărătorii drepturilor omului au ţinut la Chişinău o conferinţă de presă în care au atras din nou atenţia asupra urmărilor neadoptării legii. Coaliţia Nediscriminare, asociaţii de romi, alte organizaţii civice au explicat astăzi că legea, respinsă furios de o parte a societăţii din cauza prejudecăţilor sexuale, nu se referă numai la gay, căci victimele discriminării sunt, din păcate, mult mai multe. Relatează Diana Răileanu.

În Republica Moldova, victime ale discriminării sunt cel mai frecvent copiii, bătrânii, romii sau persoanele infectate cu virusul HIV, e concluzia la care au ajuns un grup de activişti pentru drepturile omului. Avocata Natalia Mardari de la Institutul pentru Drepturile Omului a adus exemplul persoanelor HIV-pozitive, pentru care discriminarea şi stigmatizarea sunt mai greu de suportat decât boala:

„Chiar ieri am aflat de un caz în care persoanele au fost nevoite să plece din localitate din cauză că a fost dezvăluit statutul HIV al familiei, adică al mamei şi al tatălui copilului şi persoanele au fost nevoite să se acomodeze în altă parte. Aceasta este o practică foarte negativă şi aceste consecinţe sunt foarte rele atât pentru familie cât şi pentru comunitate”

Astfel de situaţii au loc, în primul rând, pentru că medicii sau asistenţii sociali divulgă cu uşurinţă identitatea persoanelor HIV pozitive rudelor sau vecinilor, fără să se gândească la consecinţe, e de părere Natalia Mardari:

„Medicii de familie din localitate consideră că ei trebuie să atenţioneze comunitatea de problema HIV şi o fac în detrimentul atât a persoanei şi avem cazuri când persoanele ne-au reclamat că sunt gata să se sinucidă, sunt cazuri când au fost rugate de părinţi să plece din localitate. În situaţia dată eu nu aş vorbi de foarte mare progres”

Secretarul Grupului „Resursă pentru Drepturile Omului”, Sergiu Rusanovschi, s-a arătat îngrijorat şi de numărul mare al cazurilor de exploatare prin muncă a minorilor:

„Potrivit datelor oficiale există 178 de mii de copii care sunt activi din punct de vedere economic. Aici mă refer la copii cu vârsta între 5-17 ani. Este vorba de munci agricole în familie, munci neremunerate, implicarea copiilor în activităţi comerciale”

Experţii spun că mai multe categorii de persoane se confruntă frecvent cu fenomenul discriminării din cauză că legislaţia nu le-ar asigura şi mecanisme de apărare reală şi eficientă în cazuri cînd aceşti oameni sunt trataţi discriminatoriu.

Tocmai de aceea apărătorii drepturilor omului îndeamnă guvernul de la Chişinău să adopte Legea anti-discriminare, sugerînd că recomandarea vine şi din partea Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale şi Culturale.

Amintim că legea anti-discriminare pe care Moldova s-a angajat să o adopte pentru a obţine liberalizarea vizelor europene a fost retrasă acum două luni din Legislativ pentru că nu a avut sprijinul deputaţilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG