Linkuri accesibilitate

Reguli noi la Bacalaureat şi metode ingenioase de contracarare a copiatului „ingenios” la examene.


Liceenii se pregătesc de examenele de bacalaureat care vor avea loc între 2 şi 13 iunie cu reguli noi – o nouă comisie, a treia la număr, creată de ministerul Educaţiei din experţi independenţi va verifica suplimentar lucrările, iar, la un liceu, cu titlu de experiment, elevii vor fi filmaţi, iar sala de clasă va fi izolată electronic ca să se prevină copierea cu telefonul mobil. Liliana Barbăroşie:


BAC în toată regulaElevi la Liceul Academiei de Ştiinţe

Instituţia care va instala în acest an camere ascunse în sala de examen şi va bruia, printr-un utilaj special, semnalele de telefonie mobilă este Liceul Academiei de Ştiinţe – o şcoală cu pretenţia de a-i instrui pe cei mai dotaţi copii din R.Moldova. Elevii vor fi supravegheaţi astfel să nu copieze şi, în schimb, nu vor trebui să meargă în alte instituţii decît cea în care au învăţat pentru a susţine examenele. Aceste schimbări de locaţie, de supraveghetori şi de evaluatori sunt invenţii mai vechi prin care ministerul încearcă de ani de zile să descurajeze mita şi copiatul, dar fără mare succes aşa cum spun părinţii şi copiii.

Absolvenţii cu care am reuşit să stăm de vorbă la liceul academic afirmă că nu-i sperie noile metode, dar că ar fi mai mulţumiţi dacă ar şti că nu sunt singurii care vor fi supravegheaţi atît de drastic:

„Este un progres. Mai ales că vom putea susţine examenele la noi acasă. Se ştie că şi pereţii parcă ajută. Pentru mine este mult mai confortabil aşa,” spune la rândul său Iulia Ţvigun.

Ion Gorceac

„Sunt cam supărat pentru că doar liceul nostru face asta. În alte licee este absolut sigur că se va copia în masă. Şi când cineva ia o notă pe care a acumulat-o prin copiere, iar altcineva a obţinut nota cinstit şi intra la contract – nu e echitabil. Ar trebui să se aplice aceste metode peste tot” ne-a spus Ion Gorceac, elev în clasa a XII-a.

Directoarea liceului, Galina Filip, împărtăşeşte neliniştea elevilor, dar spune că a propus experimentul tocmai în speranţa că şi alte licee îi vor urma exemplul:

„Cel mai trist lucru este că sunt copii care au cunoştinţe, dar din cauza copierii nu se pot afirma. Locurile în Universităţi sunt ocupate de cei care au copiat. Cred totuşi că suntem prima păsărică, iar la anul vor fi mai mulţi. Dar domnul ministru a promis că cei cu 10 pe linie înscrişi la facultăţi, dar care timp de jumătate de an vor demonstra că nu au meritat aceste note, vor fi nevoiţi să cedeze bursele celor cu performanţe. Sper să fie aşa.”

Galina Filip

De la Galina Filip am mai aflat că toate utilajele n-au costat decît cîteva mii de lei, dar responsabilii de la ministerul educaţiei spun că, oricum, vor aştepta să vadă care vor fi rezultatele experimentului de la liceul academic înainte de a decide aplicarea metodei în mai multe licee. Adrian Ghicov, şeful agenţiei ministeriale responsabilă de buna organizare a examenelor, a explicat Europei Liberec e alte metode de descurajare a copiatului vor fi valabile anul acesta:

“În primul rând vom urmări foarte atent ca elevii săp nu intre în sala de examen cu telefoane mobile. În cel de-al doilea, am introdus o a treia comisie care va reverifica lucrările de nota 9 şi 10 şi cele de notă negativă. Comisia va fi formată din profesori care instruiesc loturile olimpice, profesori universitari etc. Ca să excludem şi eroarea umană care poate fi. Iar celelalte comisii de examinare vor fi constituite după principiul rocadei. Vor fi alţii decât au fost anul trecut. Preşedinţii comisiilor vor fi aleşi prin tragerea la sorţi în prezenţa presei.”

Ghicov mai spune că cei care vor fi prinşi cu fiţuici sau orice alte metode de copiat, vor primi suspendare pentru această sesiune a Bacalaureatului. Practic, ei nu vor mai fi primiţi la examen decît la anul viitor.
XS
SM
MD
LG