Linkuri accesibilitate

Hodorkovski şi Lebedev pierd recursul şi devin deţinuţi politici


Amnesty International poate iniţia acum campanii pentru eliberarea celor doi.


Fostul om de afaceri rus Mihail Hodorkovski şi asociatul său Platon Lebedev au pierdut şi recursul în al doilea proces, intentat pentru fraudă şi delapidare de fonduri. Dar au câştigat recunoaşterea organizaţiei Amnesty International că sunt „deţinuţi din cauza convingerilor lor” , deţinuţi pe motive politice. Relatarea corespondentului europei libere la Moscova Tom Balmforth este rezumată de Ileana Giurchescu:

Recursul a fost judecat ieri de un tribunal din Moscova, Audierile au durat numai o zi şi tot ce au obţinut Hodorkovski şi Lebedev este reducerea cu un an a pedepsei cu închisoare. Vor rămâne după gratii până în 2016.

Recursul era la cel de al doilea proces judecat în decembrie anul trecut, proces în care au fost găsiţi vinovaţi că ar fi deturnat miliarde de dolari, furând petrol din compania Yukos, care le aparţinea.

Mihail Hodorkovski şi avocatul său Yuri Schimdt

Yuri Schimdt, unul din avocaţii lui Hodorkovski a declarat că verdictul din decembrie nu a fost altceva decât „un linşaj politic care nu are nimic de a face cu justiţia”.

Simpatizanţii lui Hodorkovski sunt convinşi că acesta a fost pedepsit de regimul Putin pentru că a finanţat partidele de opoziţie. Un alt motiv invocat a fost dorinţa lui Putin, în 2003, preşedinte al Rusiei de a readuce pe cât posibil sectorul energetic sub controlul statului. Or, odată cu arestarea lui Hodorkovski în 2003, i-a fost confiscat şi concernul Yukos, vândut ulterior în condiţii foarte dubioase.

Echipa de avocaţi a celor doi oameni de afaceri a declarat că va contesta şi verdictul de ieri, în toate instanţele posibile, din Rusia şi străinătate.

Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev

Vorbind în tribunal, Hodorkovski a declarat din nou că acuzaţiile sunt absurde şi s-a întrebat cum vrea să modernizeze Kremlinul economia rusă, în condiţiile în care nimeni nu ar face investiţii pe termen lung. După ce se uită la cum funcţionează justiţia.

Lebedev, pe de altă parte, care a condus banca Menatep, a declarat că verdictul este o aberaţie, produsul unor persoane care nu înţeleg nimic din afaceri: „Ni se impută că am vândut ilegal bunurile unor firme pe care le posedam ilegal”.

Respingerea recursului le-a adus totuşi ceva lui Hodorkovski şi Lebedev: după ani de zile, Amnesty International i-a recunoscut drept „deţinuţi politici sau deţinuţi din cauza convingerilor lor” – ceea ce înseamnă, în termeni practici, că din acest moment poate iniţia campanii în vederea eliberării celor doi. Campanii care în multe cazuri au adus şi rezultate datorită amploarei internaţionale pe care le-au avut.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG