Linkuri accesibilitate

Marian Lupu, cu agendă proprie la Varşovia


Marian Lupu
Marian Lupu

Un interviu cu preşedintele interimar despre participarea sa la summitul Europei Centrale, la care va participa şi preşedintele SUA


Preşedintele interimar, Marian Lupu, spune că va avea „un schimb de opinii” cu Barack Obama, preşedintele Statelor Unite la un summit al liderilor din Europa Centrală, vineri, la Varşovia. Cel puţin trei preşedinţi central-europeni au anunţat organizatorii că nu vor merge la summit-ul care începe mâine. Liderul sârb a spus că va boicota reuniunea pentru că la ea a fost invitat şi preşedintele din Kosovo. România şi Slovacia ţări care nu au recunoscut independenţa Kosovo de Serbia au spus că nu-şi vor trimite nici ei preşedinţii. Nici Moldova nu a recunoscut Kosovo. Dar Marian Lupu a declarat Europei Libere, într-un interviu cu Valentina Ursu, că va merge la summit cu o agendă proprie:


Marian Lupu despre agenda vizitei la Varşovia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:36 0:00
Link direct



Marian Lupu: „Programul este foarte vast. Ţinând cont de relaţiile particular de bune cu ţara gazdă – Polonia, este fixat un program de întrevederi bilaterale la cel mai înalt nivel, inclusiv cu preşedintele Poloniei, domnul Komorowski, cu preşedintele Parlamentului polonez (Marszałek Sejmu), cu investitori din Republica Moldova în economia Poloniei. Şi voi merge să vizitez o întreprindere de acest gen. În egală măsură, întrevederi cu investitorii potenţiali polonezi în Republica Moldova, inclusiv cei care au venit încoace cu investiţii şi vreau să ne întâlnim, să cunosc care este strategia lor de dezvoltare a acestor domenii, formarea unor locuri de muncă. Ziua a doua noi deja ne vom concentra pe dimensiuni strict de relaţii şi dialog politic. Subiectele sunt două: este vorba de evoluţia situaţiei în Republica Moldova şi toate eforturile pe care le depunem în vederea promovării reformelor democratice, reformelor economice şi celor sociale. Este o platformă foarte bună pentru un asemenea dialog, în prezenţa unui număr impunător de şefi de state. Şi mesajul al doilea care vizează integrarea europeană a Republicii Moldova şi solicitarea plenară de susţinere din partea colegilor noştri a acestor aspiraţii ale ţării noastre şi ale poporului moldovenesc.”

Europa Liberă: Va fi prezent şi preşedintele american, domnul Obama, va participa şi la un dineu. Veţi fi prezent acolo?

Marian Lupu: „Da, în program este stabilit pentru ziua de vineri un dineu mai spre seară cu participarea şefilor de state participanţi la acest summit şi preşedintele Statelor Unite ale Americii. Voi participa la acest eveniment. Va fi un foarte bun prilej pentru o scurtă întreţinere cu preşedintele Statelor Unite şi gândesc că este un lucru foarte bun şi foarte util.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG