Linkuri accesibilitate

Scandal la Moldova-Gaz


Iurie Gotişan: „Cazul Moldova-Gaz arată că instituţiile statului sunt infectate de corupţie şi scheme murdare”.


Premierul Vlad Filat a promis zilele trecute că se va afla foarte curând dacă şi cum şi-a înşelat clienţii compania Moldova-Gaz prin filiala ei din capitală. Potrivit ANRE, Chişinău-Gaz ar fi umflat deliberat facturile consumatorilor, ca să-şi acopere nişte pierderi. Despre scandalul iscat a stat de vorbă Valentina Ursu cu economistul de la Chişinău Iurie Gotişan.


Un punct de vedere de Iurie Gotişan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct



Iurie Gotisan: Vedeţi, cazul Moldova-Gaz sau mai bine spus „Chisinau-Gaz” ar putea fi unul dintr-un şir întreg de cazuri de delapidări financiare prin implicarea unor scheme frauduloase sau chiar criminale, si de ce nu a mai multor persoane influente. Episoadele de acum o săptămînă sau maxim două cînd funcţionari publici din cadrul companiei MTC a fost găsit vinovat prin extorcare de bani de la agenţi economici, ne vorbeşte odată în plus că în mare parte statul sau instituţiile statului sunt nefuncţionale şi infectate pînă-n măduva oaselor de corupţie şi scheme murdare, unde mai multe persoane implicate îşi văd de propriul interes. Nu în zadar spun statul pentru ca statul este acţionar majoritar la MG sau MTC. Mai mult, înclin să presupun ca anume la asemenea tip de întreprinderi, adică mari şi foarte mari, aceste scheme funcţionează şi sunt puse bine pe rol (asta a declarat-o chiar ofiterul de presa de la MG), deoarece rulajul sumelor de bani este destul de impunător, dar care în acelaşi timp este foarte greu de monitorizat şi depistat. De aia cei implicaţi nici nu prea se sinchisesc să recurgă la asemenea înşelăciuni.

Europa Libera: E vorba de peste un milion de lei, o suma fabuloasa, care a prejudiciat bugetul statului, daca e sa vorbim si despre evaziunea fiscala.

Iurie Gotişan

Iurie Gotisan: Este vorba de bani mulţi, de milioane de lei, inclusiv şi bani publici care ar fi trebuit să ajungă in buget prin achitarea acelei TVA. De aia nu e şi de mirare că avem un buget public sărac care cu dificultate îşi satisface obligaţiile financiare faţă de populaţia asistată. Ori pierderile sunt enorme atunci cînd sistemul este capturat de corupţie, scheme criminale, cînd hoţia e ca la ea acasă. Imaginaţi-vă că doar evaziunea fiscală, care este estimată oficial, constituie în jur de 15% din PIB asta ar însemna peste 10 miliarde de lei. Cîte lucruri nobile sar fi putut face în interes public dacă măcar o parte din aceşti bani ar fi ajuns la buget.

Europa Libera: Imi amintesc, la inceput de an Moldova Gaz nu era de acord cu metoda de calcul a pierderilor, elaborata de ANRE. Cum poti declara pierderi, din moment ce inca din 2004 aceasta schema frauduloasa exista?

Iurie Gotisan: Deseori, după cum aţi observat şi Dvs., managerii întreprinderilor în cauză menţionau că acestea înregistrează pierderi şi nu sînt rentabile. Totodată, însă, mijloacele de informare în masă, prin investigaţiile sale, depistau că aceste entităţi îşi achiziţionează maşini de serviciu de ultimă generaţie (inclusiv la MG) sau că persoanele cu funcţii de răspundere în asemenea întreprinderi îşi petrec vacanţele în locuri exotice pe bani publici s.a.m.d. Într-o ţară normală unde se ţine la demnitate şi bun simţ, demisiile (sonore, nu sa dai afara niste sefi de sectie sau functionari simpli) trebuiau să apară chiar dacă șefii de la Chișinău-Gaz și Moldova-Gaz n-ar avea nicio implicare, după cum s-a menţionat de mai mulţi. Or la cît de mari sînt fraudele și cîte persoane ar putea fi implicate, chiar este naiv să credem că aceste scheme ar fi fost făcute fără știința șefilor. Astfel, că toată vina a căzut pe o amărîtă de contabilă, care va și trage toate necazurile de pe urma acestei delapidari de proporții.

Europa Libera: Cine ar fi trebuit sa se implice in curmarea acestor faradelegi, nu este asta misiunea organelor de control?

Iurie Gotisan: Fară îndoială. Doar că ma tem că implicarea și anumitor persoane din structurile de drept, așa după cum s-a declarat în presă, fac practic imposibilă soluționarea unor asemenea cazuri, cel puțin deocamdată. Din cauza corupţiei, a unor interese private sau de grup sau a schemelor frauduloase sau, să zic eu, a unei deficienţe mai bine zis de sistem avem asemenea situatii. Daca ar fi dupa mine as pedepsi cu asprime abuzurile de poziţie dominantă pe piaţă, favorizind piete mai flexibile si eliminind monopolurile, fiidca anume in asemenea situatii se recurge des la scheme murdare. Guvernul trebuie să taxeze pe cei ce nu înţeleg că aceste vremuri echivalează cu un război daca vreti, indiferent de rang şi statut politic, că de la disciplină şi respect faţă de interesul public nu se pot face favoruri. Eu cred că e nevoie de o lege marțială împotriva unor asemenea scheme sau rețele care trebuie privite și tratate ca atentat la securitatea economică a statului dacă vreți, doar astfel se mai poate de luptat cu acest flagel.
Previous Next

XS
SM
MD
LG