Linkuri accesibilitate

23.05 - Chișinău: Mircea Snegur confirmă decizia de retragere din politică


Președintele Mircea SnegurPreședintele Mircea Snegur la o întîlnire cu omologul său rus Boris Ielțîn și premierul Victor Cernomîrdin în 1993
Președintele Mircea SnegurPreședintele Mircea Snegur la o întîlnire cu omologul său rus Boris Ielțîn și premierul Victor Cernomîrdin în 1993

Mircea Snegur: „odată şi odată schimbul de generaţii are loc peste tot, nu?”


23 mai 2001

Ora Moldovei.

Mircea Snegur confirmă decizia de retragere din politică.


Dan Ionescu: Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a confirmat, într-o declaraţie făcută postului nostru de radio, că intenţionează să se retragă din politică şi de la conducerea partidului, în fruntea căruia s-a aflat mai bine de şase ani – Partidul Renaşterii şi Concilierii. Mircea Snegur a informat despre aceasta executivul formaţiunii. El a precizat pentru postul nostru de radio că nu a decis când anume va da curs intenţiilor sale. Relatează Alexandru Eftodi.

Preşedintele Partidului Renaşterii şi Concilierii, Mircea Snegur, este gata să renunţe la funcţie şi să se retragă din politică. El şi-a exprimat această intenţie în cadrul unei şedinţe de partid. Solicitat de Radio Europa Liberă, Mircea Snegur, primul preşedinte al Republicii Moldova, a confirmat existenţa unor discuţii în privinţa retragerii sale din politică, spunând însă că deocamdată nu a luat o decizie. În acelaşi timp Snegur a declarat că odată şi odată schimbul de generaţii se produce.

Mircea Snegur: „Am discutat într-o şedinţă a executivului nostru despre pregătirea cadrelor ş.a.m.d. Dar cred că nu e cazul să facem o declaraţie oficială. Dar odată şi odată schimbul de generaţii are loc peste tot, nu?”

Vicepreşedintele Partidul Renaşterii şi Concilierii, Nicolae Andronic, unul din fondatorii formaţiunii, ne-a spus că Mircea Snegur şi-a exprimat clar intenţia de a se retrage din politică. Andronic susţine că o asemenea atitudine a fostului şef al statului se poate explica prin faptul că mai mulţi lideri politici îi imputează imposibilitatea de a unifica forţele politice democratice.

Nicolae Andronic: „La momentul dat domnul preşedinte Snegur a declarat că dacă candidatura dumnealui ar împiedica la procesul de unificare a forţelor, n-ar fi o problemă să se retragă şi dumnealui din politică. Această decizie va fi primită mai târziu. Au fost făcute declaraţii interne în această problemă, dar se înţelege că intenţiile declarate de dumnealui sunt de a se retrage. Alta este problema - că noi am dori ca retragerea să fie făcută nu atât formal, cât poate o retragere care ar impulsiona partidele de dreapta, care până acum spuneau că Snegur este piedica în unificarea forţelor de dreapta. Această retragere să fie înţelească de partide ca o posibilitate de a se unifica, pentru a folosi experienţa şi baza pe care a pus-o domnul preşedinte Snegur începând cu anul 90 încoace.”

Mircea Snegur şi-a început practic cariera politică în 1989, când deţinea funcţia de secretar pe probleme de agricultură al comitetului central al partidului comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. În 1989 el a fost numit în calitate de preşedinte al prezidiumului sovietului suprem din RSSM. Peste aproximativ un an sovietul suprem l-a ales în calitate de preşedinte al RSSM, iar în decembrie 1991, după obţinerea independenţei de către Republica Moldova, a fost reales la această funcţie la un scrutin general.

Între timp el a devenit membru al Partidului Democrat Agrar, formaţiune pe care a susţinut-o în alegerile parlamentare din 1994. În ʼ95 nouă deputaţi au părăsit PDAM-ul şi au constituit Partidul Renaşterii şi Concilierii, alegându-l pe Mircea Snegur ca preşedinte. În 1996 Snegur a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Petru Lucinschi, iar în 1998 a devenit preşedintele Alianţei pentru Democraţie şi Reforme, majoritară în legislativul precedent. Formţaiunea condusă de Mircea Snegur nu a depăşit pragul electoral în alegerile parlamentare din acest an, acumulând mai puţin de şase la sută din sufragii.

Din Chişinău, Alexandru Eftodi, pentru Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Tot astăzi au apărut primele reacţii la intenţia a şapte formaţiuni politice extraparlamentare de centru-dreapta şi centru-stânga de a constitui Forul democratic din Moldova în opoziţie puterii comuniste. Vicepreşedintele grupului parlamentar al comuniştilor, Dumitru Prijmireanu, a calificat constituirea forului drept „un truc politic menit să inducă în eroare opinia publică”. În opinia lui, alianţa celor şapte partide democratice este de scurtă durată şi aceasta se va destrăma la prima confruntare a intereselor politice. Prijmireanu a calificat drept nefondate acuzaţiile la adresa guvernării comuniste, aduse în declaraţia de intenţii a Forului democratic.

În declaraţie, amintim, Forul democratic din Moldova menţiona pericolul revizuirii de către comunişti a sistemului democratic, a renunţării la tranziţia spre o economie de piaţă şi la procesul de integrare europeană.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG