Linkuri accesibilitate

Prinţul Charles în România


Prinţul Charles al Marii Britanii
Prinţul Charles al Marii Britanii

Pentru reprezentantul coroanei britanice Transilvania este „o comoara”, dar şi cel mai bun produs de export al românilor.


Prinţul Charles a făcu o nouă vizită privată în România. Moştenitorul coroanei britanice este un oaspete frecvent al Transilvaniei, unde sunt înmormântaţi câţiva dintre strămoşii lui, dar astăzi a apărut în public şi la Bucureşti, unde a fost primit de liderii politici ai României.

Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct



Printul Charles al Marii Britanii a avut astazi intilniri cu presedintele Traian Basescu si cu premierul Emil Boc, la finele unei vizite private prin satele ardelenesti. De data aceasta punctul central al interesului sau a fost satul Viscri din judetul Brasov unde a inaugurat prima statie de epurare ecologica din Romania, finantata prin Fundatia Mihai Eminescu, infiintata special de printul britanic pentru sustinerea satelor din Transilvania. Statia de epurare a apelor uzate din gospodariile din satul Viscari, sat aflat in patrimonial mondial UNESCO, a devenit necesara, spune printul de Wales, fiindca numarul turistilor a crescut de la 400 in anul 2000, la 12 mii in 2010.

Printul Charles, mostenitorul coroanei britanice vine in Romania, cel putin o data pe an, iar zona sa de interes este Transilvania, unde a cumparat mai multe case si unde patroneaza citeva fundatii care se ocupa cu prezervarea traditiilor, a constructiilor vechi si a obiceiurilor, mai cu seama cele culinare. Pentru reprezentantul coroanei britanice Transilvania este „o comoara” si in acelasi timp cel mai bun produs de export pe care l-ar avea romanii. Locul preferat al printului Charles este satul sasesc Saschiz, aflat in judetul Mures la citiva kilometri de Sighisoara, sat care face parte din patrimonial UNESCO. Fundatia Mihai Eminescu pe care o patroneaza are zeci de proiecte destinate conservarii si valorificarii comunitatilor rurale din Transilvania, iar acum doi ani printul Charles a deschis la Saschiz un centru de procesare a produselor ecologice, unde locuitorii din zona pot veni sa faca depilda, cunoscutul gem de rabarbar in conditii igenice si la standarde care sa-i ajute apoi sa vinda astfel de conserve inclusive la export. Muraturile, gemurile si sucurile pe care le fac satenii din jurul Saschizului la fabrica finantata de mostenitorul coroanei britanice au mare succes atit pe piata interna, cit si inafara.

Fundatia Mihai Eminescu, extrem de activa inca din 2010, in Transilvania a reusit sa salveze de la distrugere 100 de hectare de plantatie de meri la Malancrav, un sat sasesc de linga Sibiu, unde a construit o linie de imbutelirere de suc natural de mere.

Printul britanic s-a atasat de Transilvania, dupa prima sa vizita facuta aici in 1993 si de atunci face investitii si finanteaza programe care sa ajute aceasta regiune sa se modernizeze, pastrindu-si patina istorica. La Malancav a salvat biserica evanghelica din secolul al XIV-lea si conacul Apafi care dateaza de peste 300 de ani, pe care l-a cumparat acum zece ani si a investit in refacerea lui peste 100 de mii de lire. Prin Fundatia Mihai Eminescu, mostenitorul coroanei britanice incearca sa conserve 25 de sate transilvanene, unde finanteaza reabilitarea vechilor case, dar si consturirea unor mici fabrici de lapte si de conserve.
XS
SM
MD
LG