Linkuri accesibilitate

Leipzigul a devenit astăzi centrul aniversării mondiale a lui Mahler și a muzicii sale perene.


Săptămîna aceasta s-au împlinit 100 de ani de la moartea unui mare compozitor, Gustav Mahler. Evenimentul este serbat în lumea întreagă, dar centrul acestei sărbători este Leipzig-ul, unde se desfășoară un mare Festival Internațional Gustav Mahler. De la fața locului relatează Victor Eskenasy. Care sînt primele impresii, Victor?

La peste 20 de ani după revoluțiile din 1989, Leipzigul rămîne, în multe privințe, un oraș amintind de trecutul comunist, cu multe clădiri părăsite, locuri virane, parte a străzilor prost astfaltate ș.a.m.d. dar, concomitent, unul din orașele cele mai muzicale și mai cultivate din întreaga Germanie.

Și, nu întîmplător, în Biserica Sf. Nicolae, în care Johann Sebastian Bach a dirijat premiera unora din marile sale oratorii, s-au adunat în 1989 opozanții regimului comunist, preotul ei anunțînd-o drept biserică „deschisă tuturor”. Incepînd din mai, în 1989, biserica lui Bach și protestatarii adăspostiți în interior, ajungînd la peste 2000 de persoane în decursul lunilor ce au urmat, au fost înconjurați de forțele poliției și ale securității (Stasi). Protestele și rezistența bisericii s-au prelungit pînă la căderea Zidului Berlinului.

Publicații recente despre Mahler la standurile festivalului

Mahler a fost și el unul din mulții mari muzicieni ai veacurilor, adăpostiți de Leipzig unde, începînd din 1886, timp de doi ani, a fost dirijorul Orchestrei Gewandhaus. O orchestră condusă astăzi de un excelent dirijor mahlerian, Riccardo Chailly. Și nu este de mirare că Leipzigul a devenit astăzi centrul aniversării mondiale a lui Mahler, la Festivalul inaugurat marți, participînd, de exemplu, Filarmonicile din Viena, Amsterdam și New York, între alte orchestre de primă mînă din Europa.

Sînt zile de excitare și pelerinaj mahlerian aici, cu numeroși melomani veniți din Statele Unite, Japonia, Australia etc, care se alătură germanilor, ocupînd aproape pînă la refuz cele cca 1900 de locuri ale noii săli a Gewandhaus-ului. Li se adaugă numeroși muzicologi,
Mezzosoprana Lilli Paasikivi și dirijorul Esa-Pekka Salonen la concertul din 19 mai

specialiști în Mahler, care țin zilnic conferințe prezentîndu-și cărțile, lansarea unui splendid volum, de peste 300 de pagini, Mahler la Leipzig, o mare conferință internațională dedicată compozitorului și ambianței cultural-politice de la începtul secolului XX, numeroase standuri de discuri și cărți răspîndite pretutindeni și, aș adăuga, o organizare și primire perfectă, exemplară, pentru presă.

Transmisiile concertelor sînt televizate în direct pe Internet, de către postul televiziunii landului Saxoniei (MDR) și canalul de televiziune Arte, și pot fi văzute în lumea întreagă, seară de seară, inclusiv, firește, la Chișinău.

Voi reveni cu detalii în zilele următoare. Deocamdată aș reaminti unul din versurile cîntate de cor în inalul Simfoniei a II-a, a „a Resurecției” care a deschis Festivalul; un vers scris chiar de Mahler: „Voi muri, pentru a trăi”. Iar muzica și spiritul lui Mahler, neîndoielnic, trăiesc la o sută de ani, după acea zi tristă în care, la 18 mai 1911, Mahler a încetat din viață.
XS
SM
MD
LG