Linkuri accesibilitate

Discriminare sau dreptul la opinie?


După prima şedinţă, procesul împotriva bloggerului acuzat de discriminarea minorităţii sexuale şi incitare la ură a fost amânat.


La Chişinău a început procesul împotriva vicepreşedintelui asociaţiei „Pentru Familie” Vitalie Marian, acuzat de discriminare şi incitare la ură. Vitalie Marian a publicat pe blogul sau o listă a persoanelor publice care susţin respectarea drepturilor minorităţilor sexuale.

Asistentul de program la Gender-Doc, organizatie care promoveaza respectarea drepturilor minoritatilor sexuale, Artiom Zavadovski a spus Europei Libere ca vicepresedintele asociatiei „Pentru familie”, Vitalie Marian, s-ar face vinovat prin publicarea pe blogul sau personal a unei liste a persoanelor publice care promovează respectarea drepturilor homosexualilor in Moldova sau care, cel putin, nu sunt impotriva respectarii lor. Artiom Zavadovski a dat si exemple:

„Cum ar fi tot consiliul coordonator la Teleradio Moldova, ombudsmanul Tudor Lazar, si niste persoane publice care se declara pro respectarii drepturilor persoanelor LGBT. Si inca ceva, la Jurnal FM a fost inregistrata o emisiune pe 3 martie, unde Vitalie Marian a chemat toata populatia sa discrimineze persoanele LGBT.”

Europa Liberă: Acest proces poate fi castigat acum cand legea antidiscriminare nu a fost adoptata inca?

„Vrem sa castigam prin judecata si vrem ca Vitalie Marian sa fie acuzat de discriminare.”

Europa Liberă: Sunteti gata sa ajuteti si la o intelegere cu el in timpul judecatii sau vreti sa fie pronuntata sentita pana la urma?

„Vrem sa fie pronunţată o sentinţă.”


Acuzatul, Vitalie Marian, pe de alta parte spune ca tot ce a facut el e ca si-a exprimat opinia in calitate de catăţean liber. Totodata spune de ce crede ca adoptarea legii antidiscriminare nu este o idee bună.

„Cand un preot va incerca in biserica sa predice ca homosexualitatea este un pacat va fi atacat in judecata, la fel daca cineva va iesi in public si va spune ca nu este bine sa promovam homosexualitatea va fi atacat in instanta de judecata. Astazi, neavînd inca legea antidiscriminare asistam deja la astfel de atacuri. Sunt impotriva includerii sintagmei orientare sexuala in proiectul de lege antidiscriminare. Trebuie sa precizez ca nu sunt impotriva modului privat de viata al homosexualilor, dar atunci cand orientarea lor sexuala se incearca a fi promovata in public, nu e bine. In scolile din Romania profesorii sunt invatati cum sa petreaca traininguri cu copiii, ca ei sa-si dea seama singuri de ce orientare sexuala sunt. Nu putem accepta asa lucruri.”

Sedinta a fost amânata pentru luna iulie. Va reamintim ce a raspuns cu doua zile in urma Ministrul Afacerilor Externe Iurie Leanca la intrebarea Europei Libere, cate sanse există sa fie votata legea antidiscriminare pina la sfarsitul lunii iunie, termen stabilit de Uniunea Europeană.

Iurie Leancă: „Integrarea europeană nu înseamnă un fel de vizită la restaurant, unde îţi alegi din meniul adus de chelner doar ceea ce îţi place. Nu. Iată că şi colegii cehi mi-au vorbit încă o dată şi astăzi pornind de la experienţa proprie că integrarea europeană înseamnă că tu vrei să aderi la o organizaţie, la un club de ţări bogate şi prospere şi trebuie să te raliezi la abordările şi valorile care există în acest club. Dacă nu vrei, nimeni nu-ţi cere şi nu-ţi impune integrarea.”

Tot atunci seful diplomatiei moldovene Iurie Leanca a declarat că proiectul de lege a fost retras din parlament cu scopul sa fie explicat societatii şi sa i se faca anumite precizari, asta pentru a anihila anumite temeri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG