Linkuri accesibilitate

Reforma justiţiei, între parlament şi guvern


Moldova - Justice generic, undated
Moldova - Justice generic, undated

ADEPT şi Expert-Grup analizează mersul reformelor promise de AIE pentru integrarea europeană.


Preşedintele interimar, speakerul Marian Lupu a înfiinţat prin decret un Consiliu Naţional cu funcţie consultativă pentru a grăbi reforma din justiţie. Din consiliu vor face parte parlamentari, reprezentanţi ai instituţiilor care vor fi reformate şi reprezentanţi ai societăţii civile. Lupu a explicat crearea consiliului prin faptul că reforma justiţiei şi a organelor de drept este un obiectiv ambiţios şi complex. Recent, premierul Vlad Filat anunţa că guvernul pregăteşte un pachet de legi despre reforma justiţiei , care va testa voinţa politică a alianţei de guvernare.

Experţii de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă sunt de părere că justiţia în Republica Moldova continuă să fie ineficientă, iar reformarea domeniului stagnează.

Directorul ADEPT, Igor Boţan, se arată sceptic şi faţă de activitatea Consiliului Naţional, înfiinţat astăzi de preşedintele interimar Marian Lupu pentru a grăbi reforma în justiţie, mai ales că anterior premierul Vlad Filat declara că guvernul lucrează deja la un pachet de legi privind reformarea sistemului judecătoresc:

Corneliu Gurin (stânga), Igor Boţan, Valeriu Prohniţchi, Alexandru Oprunenco

Igor Boţan: „Declaraţiile prim-ministrului referitoare la o eventuală demisie dacă nu se acceptă reforma justiţiei şi pasul de astăzi al preşedintelui interimar, care în mod foarte curios vine cu acest decret - doar pun în evidenţă cât de profunde sunt discrepanţele între componentele Alianţei. Şi asta este principalul impediment în calea progresului Republicii Moldova.”

În opinia lui Alexandru Oprunenco de la Expert-Grup, neînţelegerile din Alianţa pentru Integrare Europeană se răsfrâng negativ şi asupra negocierilor moldo-comunitare privind Acordul de Liber schimb:

Alexandru Oprunenco: „Există un risc foarte mare de eşec, pentru că din câte vedem, multe probleme care au împiedicat planul de acţiuni precedent rămân bine plasate şi bine-merci. Rămân în continuare probleme în ceea ce priveşte coordonarea, de pildă pe partea serviciului vamal care emite anumite regulamente care nu sunt conforme cu angajamentele Republicii Moldova, însă Ministerul Economiei nu are nici o pârghie să influenţeze serviciul vamal, să le elimine. În acest sens este foarte important să nu trăim o dezamăgire foarte mare. Noi putem să începem negocierile şi să stăm în aceste negocieri trei ani, cinci ani, cum o face Ucraina.”

Nici pe făgaşul transnistrean experţii nu constată schimbări. Şi asta chiar dacă în ultima perioadă problema transnistreană a devenit mai vizibilă pe plan internaţional. Din nou, Igor Boţan:

Igor Boţan: „Problema legată de reintegrarea ţării e o problemă care Dumnezeu ştie când va fi soluţionată. Acolo se văd anumite progrese, dar atitudinea extrem de reticentă a Transnistriei, suportul din Federaţia Rusă face ca lucrurile să se mişte foarte încet şi fără o perspectivă clară vizavi de ceea ce ne aşteaptă şi am văzut şi reacţiile din societate, deja apare o reticenţă vizavi de eventualele soluţii care pot apărea în aşa-zisa iniţiativă germană pe care de curând o susţin şi Statele Unite.”

Experţii de la ADEPT şi Expert-Grup sunt de părere că autorităţile de la Chişinău ar trebui să se „grăbească încet” în realizarea angajamentelor pe care şi le-au asumat în faţa Uniunii Europene. Astfel încât să nu rateze şansa de a deveni o adevărată istorie de succes.
Previous Next

XS
SM
MD
LG