Linkuri accesibilitate

Directorul FMI respinge cu fermitate acuzaţiile şi spune că-şi va dedica toate puterile, timpul şi energia pentru a-şi demonstra nevinovăţia.


Fondul Monetar Internaţional a anunţat că Dominique Strauss-Kahn şi-a dat demisia de la conducerea instituţiei în urma acuzaţiilor de atac sexual şi tentativă de viol.

„Resping cu cea mai mare fermitate posibilă toate afirmaţiile făcute împotriva mea”, se spune în scrisoarea de demisie trimisă de Strauss-Kahn din închisoare cu data de 18 mai.

„Vreau să-mi dedic toate puterile, timpul şi energia pentru a-mi demonstra nevinovăţia”, se mai spune în scrisoarea difuzată de FMI.

În cursul zilei, Strauss-Kahn urmează să depună pentru a doua oară cererea de a fi eliberat pe cauţiune contra sumei de 1 milion de dolari şi plasat sub arest la domiciliu pe perioada în care aşteaptă procesul. El este acuzat de camerista unui hotel de lux la New York că a încercat să o violeze.

Şeful FMI a fost arestat sâmbătă la aeroport, înainte de decolarea avionului care urma să-l ducă în Franţa, iar acum se află la închisoarea Rikers Island din New York.

Imaginile filmate de televiziuni la peste 24 de ore de la arest îl înfăţişau pe Straus-Kahn în vârstă de 62 de ani extenuat.

În Franţa, mulţi au fost înfuriaţi de filmarea, înainte ca să se poată apăra în instanţă, a celui care urma să devină unul din principalii candidaţi la preşedinţia ţării. Potrivit sondajelor de opinie difuzate miercuri în Franţa, 57 la sută dintre cei intervievaţi cred că politicianul socialist a fost în mod sigur, sau probabil victima unei înscenări.

Femeia pe care Strauss-Kahn ar fi încercat s-o violeze, o imigrantă de 32 de ani din vestul Africii, a depus miercuri mărturie în faţa juraţilor. Ei vor decide dacă există destule dovezi incriminatorii pentru a avea loc un proces.

Arestarea lui Strauss-Kahn i-a afectat sever perspectivele de a candida la preşedinţia Franţei în 2012 şi a ridicat probleme mai largi privitoare la viitorul Fondului Monetar Internaţional.

Ţările în curs de dezvoltare pun la îndoială deţinerea postului de către europeni încă de la înfiinţarea instituţiei în 1945, iar discuţiile privind înlocuirea lui Strauss Kahn începuseră încă înainte de anunţarea oficială a demisiei.
XS
SM
MD
LG