Linkuri accesibilitate

O confruntare interconfesională sau electorală?


Manifestaţii pro şi contra înregistrării oficiale a cultului musulman în Republica Moldova.


La Chişinău s-au desfăşurat astăzi două marşuri – unul, organizat de mai multe organizaţii ortodoxe împotriva înregistrării religiei musulmane cu drept oficial de practică în Moldova şi altul susţinînd drepturile minorităţilor şi fiind împotriva oricăror discriminări. După cum ne spune corespondenta noastră Liliana Barbăroşie, la primul marş au participat în jur de 1000 de persoane, iar la cel de-al doilea doar cîteva zeci.

Primul protest a avut loc în faţa sediului guvernului. participanţii au adus cu ei pancarde, steaguri, cruci şi chiar clopote şi au intonat cântece bisericeşti.

Protestatarii au răspuns astfel îndemnului cîtorva organizaţii creştine de a condamna înregistrarea de către autorităţile statale a unei asociaţii de musulmani, legalizare pe care protestatarii o consideră „o ameninţare” la adresa credinţei majorităţii dominante a populaţiei.

Participanţi la acţiunea de astăzi spun că protestează şi împotriva Legii Cultelor, care ar fi în opinia lor prea permisivă pentru religiile cu un număr restrîns de adepţi. Ei au adresat în acest sens o petiţie Guvernului, în care cer revizuirea actului normativ astfel încât majoritarii să se poată bucura de o poziţie privilegiată.

Un alt protest, cu un număr mai mic de participanţi, a avut loc la sediul Mitropoliei Moldovei, unde reprezentanţii unei coaliţii de organizaţii antidiscriminare au condamnat ceea ce au numit „manifestările de intoleranţă” ale Mitropoliei Moldovei şi ale organizaţiilor ortodoxe faţă de înregistrarea organizaţiei islamice. Mariana Gălescu, reprezentanta acestei coaliţii, a explicat Europei Libere consecinţele unei astfel de atitudini:

„Asemenea îndemnuri la protest faţă de alte culte duc la consecinţe pe care nici Mitropolia nu le poate anticipa – manifestări de violenţă, pîngărirea simbolurilor, discriminare la locul de muncă, trai, studii. Dar consecinţa cea mai gravă este că se transmite un mesaj greşit, profund eronat, enoriaşilor, care iau drept bune declaraţiile preoţilor – că ar fi un mare pericol pentru ortodoxie, că se dă liber la manifestări extremiste, sataniste, ceea ce este o exagerare.

Felul cum şi-au motivat oamenii prezenţa la protestul de astăzi din faţa executivului arată oarecum că organizaţiile antidiscriminare ar avea motive de îngrijorare:

„Am ieşit la protest ca să întărim legea noastră creştin-ortodoxă, să nu intre în ţara noastră mică alţii, care nu au dreptul să facă aici biserici. Noi vrem să păzim hotarele noastre, să păzim legea noastră, vrem să fim aparte de alte state. Şi gata. Dacă, de o pildă, aş vrea să mă duc eu la ei, la musulmani, aş avea bani şi aş vrea să fac o biserică. O să-mi dea voie? Nu cred. Musulmanii sunt ca nişte microbi. Dacă vine unul, o să vină toţi şi o să ne alunge pe noi.”

„În urma unor aprobări a unor culte se poate foarte uşor de pătruns în ţară. Să vină, să-şi deschidă vize. Să vină care şi cum vrea. Aşa, nu vom putea ţine lucrurile sub control. Dacă se face un atentat terorist, de cine o să întrebăm atunci?”

„Creştinii în lumea islamului nu au voie nici să deschidă gura, da ei vor la noi să-şi facă moschee. Şi religia asta este una misionară –vor umbla din casă în casă şi nu e corect.”

„Ştiţi, nu este corect ca să se încurce religiile ortodoxă cu musulmană şi să trăiască soţii în harem cu mai multe soţii. Că spre asta merge.”

Reacţia Ministerului Justiţiei la protestul credincioşilor a fost că orice nelămurire legată de înregistrarea islamului trebuie să se soluţioneze în instanţa de judecată. Ministrul Oleg Efrim a ţinut însă să le amintească enoriaşilor despre existenţa libertăţii de conştiinţă pe care RM trebuie să o respecte dacă vrea să se apropie de UE.

Am căutat să aflăm şi părerea unui preot de la Mitropolia Basarabiei, cea care nu a luat vreo atitudine oficială în raport cu problema musulmanilor. Iată ce ne-a spus părintele Ioan Ciuntu:

“Era bine dacă se discuta acest lucru pînă la înregistrare. Dar dacă s-a întâmplat, ceea ce se întâmplă este semănare de ură, intoleranţă, divizare. Şi nu e bine,” crede părintele Ioan Ciuntu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG