Linkuri accesibilitate

Consiliul municipal Moscova este la fel de homofob sub noul primar Sergei Sobyanin cum a fost ani de-a rândul sub Iuri Lujkov.


Speranţele activiştilor pentru drepturile minorităţilor sexuale că schimbarea primarului va schimba şi atitudinea primăriei din Moscova faţă de ei au fost dezamăgite: şi anul acesta a fost interzisă organizarea oficială a paradei homosexuale. Ileana Giurchescu rezumă relatarea corespondentei europei libere Claire Bigg:

Consiliul municipal este la fel de homofob sub noul primar Sergei Sobyanin cum a fost ani de-a rândul sub Iuri Lujkov. Iar motivul invocat pentru a interzice parada este tot acelaşi: parada ar putea provoca manifestaţii ostile, chiar reacţii violente.

Nicolai Alexeiev, unul din cei mai cunoscuţi activişti pentru drepturile minorităţilor sexuale, povesteşte că a primit scrisoarea cu refuzul ieri, 17 mai. Iar interdicţia a fost confirmată şi de un purtător de cuvânt al primăriei.

„Ironia face, - continuă Nicolai Alexeiev, - că am primit scrisoarea tocmai într-o zi importantă pentru comunitatea gay: 17 mai este ziua internaţională împotriva homofobiei şi a transfobiei. A fost o coincidenţă, - este convins Alexeiev , - dar una plină de simbolism”.

Prima încercare de a organiza o paradă a minorităţilor sexuale a fost în 2006. De atunci, an de an, cererea de a organiza parada este respinsă de primărie, refuz ignorat de membrii comunităţii gay care se adună în apropiere de Kremlin pentru a protesta. Şi tot an de an, poliţia intervine în forţă, mulţi demonstranţi sunt reţinuţi. Sau au loc confruntări cu adversari ai libertăţii sexuale.

Şi anul acesta, confirmă Nicolai Alexeiev, interdicţia va fi ignorată.
Mulţi speraseră că lucrurile se vor schimba sub noul primar care l-a înlocuit pe Iuri Lujkov, un homofob notoriu. Lujkov nu se ferea să declare în public că paradele gay sunt „lucrul Dracului”.

Iar lui Nicolai Alexeiev nu-i rămâne decât să constate cu amărăciune că un homofob a fost înlocuit cu alt homofob.

Homosexualitatea a fost decriminalizată în Rusia încă de la începutul anilor 90, dar asta nu a schimbat atitudinea intolerantă a societăţii sau a bisericii ortodoxe faţă de minorităţile sexuale.

Biserică predică şi astăzi că homosexualitatea este o boală şi sprijină ferm refuzul primăriei din Moscova de a permite organizarea paradei. Ostilitate care nu a fost influenţată nici măcar de verdictul dat anul trecut, în octombrie, de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Tribunalul de la Strasbourg a decis că primăria din Moscova a încălcat Convenţia europeană pentru drepturile omului când a interzis parada minorităţilor sexuale. Şi a condamnat-o să plătească 29 de mii de euro despăgubiri.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG