Linkuri accesibilitate

Obama şi „primăvara arabă”


Tezele discursului de joi al preşedintelui SUA, comentate în presa internaţională.


Preşedintele Statelor Unite va ţine joi un discurs anunţat ca „important” despre aşa-numita „primăvară arabă”, adică despre mişcările pro-democraţie din mai multe ţări nord-africane şi din Orientul Mijlociu.

Barack Obama a schiţat câteva din ideile principale ale cuvântării încă de marţi seară, când l-a primit la Casa Albă pe regele Iordaniei, Abdullah.

Barack Obama a spus că evenimentele din lumea arabă se datorează în mare măsură dorinţei tinerilor din acele ţări de a fi liberi să-şi croiască singuri destinul şi de-a avea acces la slujbe, ca să-şi poată întreţine familiile.

Referindu-se la una din cele mai acute crize din lumea arabă, cea din Libia, preşedintele Obama a exprimat recunoştinţa Statelor Unite pentru sprijinul multor ţări arabe în efortul internaţional de protejare a civililor libieni.

Vorbind în compania monarhului iordanian, liderul uneia din puţinele ţări arabe aflate în relaţii normale cu Israelul, Obama a vorbit despre impactul evenimentelor din lumea arabă asupra procesului de pace israelo-palestinian.

„În ciuda multelor schimbări din regiune, sau poate tocmai datorită lor, este mai important decât oricând ca israelienii şi palestinienii să revină la masa negocierilor... pentru un proces de pace care să ducă la crearea a două state trăind alături în pace şi securitate”.

Agenţia Reuter scrie că Barack Obama încearcă să contracareze impresia unor arabi că ar răspunde oarecum inconsecvent la evenimentele din Orientul Mijlociu, dar şi criticile larg-răspândite că nu ar avea o strategie clară despre procesul de pace israelo-palestinian.

„New York Times”, ziar în general favorabil administraţiei Obama, aminteşte într-un editorial că de când preşedintele american a preluat puterea în urmă cu trei ani, au avut loc doar trei săptămâni de convorbiri israelo-palestiniene, iar săptămâna trecută emisarul lui Obama în Orientul Mijlociu, George Mitchell, şi-a dat demisia.

Acceptând că de vină pentru impas sunt în primul rând Israelul şi palestinienii, ca şi liderii arabi, „New York Times” scrie totuşi că preşedintele Obama a făcut prea puţin pentru relansarea procesului de pace.

Ziarul american mai scrie că din păcate, Casa Albă a semnalat în ajunul discursului lui Obama despre „primăvara arabă” că preşedintele nu va veni cu idei noi privind procesul de pace israeliano-palestinian.

„New York Times” atrage atenţia că fără o perspectivă clară pentru palestinieni, este greu de conceput o strategie americană coerentă pentru întreaga lume arabă.

„În 2009 – aminteşte ziarul – preşedintele Obama a trezit aşteptări enorme vorbind la Cairo despre „un nou început” în relaţia cu ţările musulmane. Acel discurs s-a prăfuit între timp, dar Obama are din nou săptămâna aceasta ocazia de a îmbunătăţi imaginea Statelor Unite în lumea arabă, ajutând schimbările democratice din regiune”.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG