Linkuri accesibilitate

Succesiunea la şefia FMI


Europenii doresc să-şi menţină şefia instituţiei, care joacă acum un rol cheie la aplanarea crizelor în zona euro.


Şeful Fondului Monetar Internaţional, francezul Dominique Strauss-Kahn se confruntă cu cereri tot mai intense de a-şi da demisia. Arestat sâmbătă la New York sub acuzaţia de tentativă de viol, el va rămâne în închisoarea Rikers Island cel puţin până la următoarea apariţie în instanţă, vineri, când avocaţii pot cere din nou eliberarea pe cauţiune.


Succesiunea la şefia FMI
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct



Discuţiile despre succesiunea la conducerea FMI s-au intensificat cu fiecare zi de aflare în arest a lui Dominique Strauss-Kahn.

China, Brazilia şi Africa de Sud au sugerat că vor insista asupra selectării unui nou şef al Fondului din una din economiile emergente, în timp ce europenii ar dori să-şi menţină şefia unei instituţii care joacă un rol cheie la aplanarea crizelor în zona euro.

Statele Unite, principalul acţionar al FMI, au comentat situaţia, marţi, prin ministrul de finanţe, Timothy Geithner. Într-o declaraţie la Washington, ministrul american a spus că Strauss-Kahn, în mod evident, nu se află în poziţia să conducă FMI-ul şi a sugerat Consiliului de directori ai Fondului să numească oficial un director executiv interimar, într-o perioadă importantă mai ales pentru Europa, care discută noi măsuri în ţările cu probleme din zona euro.

FMI spune că nu s-a aflat în contact cu Strauss-Kahn din momentul arestării lui, dar că o va face la timpul potrivit. Agenţia Reuter citează surse interne, spunând că board-ul instituţiei îl va întreba dacă doreşte să-şi menţină funcţia.

Arestarea lui Strauss-Kahn s-a produs într-un moment în care FMI ajută ţări din zona euro ca Grecia şi Portugalia să-şi rezolve criza datoriilor.

Europenii au deţinut şefia instituţiei încă de la momentul înfiinţării ei în 1945. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat, luni, că nu ar dori să speculeze pe marginea înlocuirii lui Strauss-Khan, dar a adăugat că ţările europene trebuie să înainteze un candidat, dacă se va discuta despre succesiune.

Cancelara germană, Angela Merkel a cărei ţară este cea mai mare economie europeană a spus că rolul jucat de FMI astăzi la depăşirea crizei în zona euro face logică păstrarea funcţiei de director de către Europa, dar că postul poate fi preluat de lumea în curs de dezvoltare în viitor.

Dintre ţările emergente, China a spus marţi că selectarea unui noi şef al FMI trebuie să se bazeze pe „corectitudine, transparenţă şi merite”. Reuters menţionează că este pentru prima dată când China, al treilea membru ca mărime al Fondului, intră atât de devreme şi de direct în procesul dezbaterilor.

Acuzat de tentativa de a viola o cameristă a unui hotel de lux, Strauss-Kahn va rămâne în închisoare la New York cel puţin până vineri, următoarea apariţie în judecată, când avocaţii săi ar putea cere din nou eliberarea pe cauţiune. Dacă se decide începerea procesului, până atunci mai pot trece şase luni, iar dacă procesul începe şi Strauss-Kahn este găsit vinovat, el riscă până la 25 de ani de închisoare.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG