Linkuri accesibilitate

Dificila reformă a justiţiei bulgare


Două rapoarte independente acuză guvernul bulgar de corupţie şi imixtiune în justiţie.


În chiar ziua în care începe misiunea Comisiei Europene pentru evaluarea progresului în reforma judiciară și în combaterea crimei organizate au apărut două rapoarte extrem de critice la adresa guvernului Boiko Borisov. Rapoartele sunt elaborate într-un mod independent de experți ai unor prestigioase instituții internaționale precum ONU și Asociația judecătorilor europeni. Puterea executivă în Bulgaria este acuzată de exercitarea de presiuni asupră judecătorilor, de corupție și de încercări de a fi transferate în sfera justiției problemele din activitatea Ministerului de interne. Nu rareori miniștrii, - este menționat cel de interne Țvetan Țvetanov, - „pronunță” sentințe înainte de a începe procesele. Judecătorii europeni critică așteptările nerealiste ale ministrului de interne pentru sentințe grele, pronunțate în condițiile în care subalternii acestuia nici nu au furnizat probele necesare.

Acuzațiile, nesprijinite de fapte, ale ministrului, de corupție și incompetență la adresa magistraților și avocaților, încalcă supremația legii.

Experții recomandă Comisiei europene și Adunării parlamentare a Consiliului Europei elaborarea unei expertize pe tema independenței justiției bulgare.

Raportorul special ONU, d-na Gabriela Knaul, constată mari întârzieri în anchetarea cazurilor. Reforma în procuratura nici nu a început.
D-na Knaul pune întrebarea dacă sunt necesare un număr atât de mare /peste 20 000 pe an?/ de operațiuni de ascultare, în condițiile în care numai 2% din informația obținută este folosită la tribunal. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului constată că ascultarea pe o scară atât de largă reprezintă un amestec nepermis în viața cetățenilor.

Opoziția avertizează că cele două rapoarte vor putea îngreuna aderarea Bulgariei la zona Schengen.
XS
SM
MD
LG