Linkuri accesibilitate

„Paharul e pe jumătate plin sau pe jumătate gol?”


Iurie Leancă
Iurie Leancă

Un interviu cu ministrul afacerilor externe Iurie Leancă, aflat în vizită la sediul central al Europei Libere la Praga.


Ministrul de externe este încrezător că Moldova va ţine ritmul reformelor pentru anularea vizelor europene şi va rămâne în calendarul convenit cu Uniunea Europeană. Iurie Leancă a făcut declaraţia Europei Libere, astăzi, la sediul central al postului nostru de radio, la Praga, unde a făcut o escală în cursul unui turneu european de câteva zile. Într-o săptămână în care Moldova încheie un prim raport pentru Comisia Europeană despre progresele de până acum, Alexandru Eftode l-a întrebat pe ministrul Leancă dacă reformele se ridică la aşteptările oficialilor europeni, care repetă de mai mult de un an că Moldova poate deveni un proiect de succes.


Europa Liberă: Domnule ministru, reforma justiţiei abia urmează să înceapă, cea a ministerului de Interne la fel, autonomia locală încă nu a fost întărită, există o criză politică şi un blocaj prezidenţial nedepăşit – situaţia de acasă vă ajută sau vă încurcă să promovaţi faţă de Uniunea Europeană o politică externă credibilă şi sustenabilă?

Iurie Leancă
: În primul rând, depinde de felul cum ne uităm la evoluţiile din ultimul an şi jumătate. Există această parabolă despre paharul: e pe jumătate plin, sau pe jumătate gol? Ceea ce constat eu în relaţia cu partenerii europeni, iar în acest sens vizita la Praga a fost una extrem de relevantă. Discuţiile pe care le-am avut denotă faptul că aprecierea asupra celor pe care le-am reuşit în această perioadă, trebuie să recunoaştem, scurtă este una extrem de pozitivă. Noi, spre deosebire de foştii guvernanţi ai Republicii Moldova nu ascundem şi nu încercăm să muşamalizăm existenţa unor probleme. Iar în domeniile unde nu avem suficientă expertiză şi experienţă, solicităm ajutorul.

Europa Liberă: Unul din angajamentele Moldovei faţă de Uniunea Europeană în cadrul negocierilor pentru liberalizarea vizelor şi viitoarelor negocieri pentru acordul de liber schimb a fost să voteze o lege – o reformă relativ simplă dacă o comparăm cu celelalte şi, poate mai mult decât oricare, o reformă despre principii şi valori – să se adopte legea antidiscriminare. Proiectul a fost, însă retras. Câte şanse daţi adoptării legii în Parlament până la sfârşitul lunii iunie după cum cere calendarul convenit cu Uniunea Europeană?

Iurie Leancă: Integrarea europeană nu înseamnă un fel de vizită la restaurant, unde îţi alegi din meniul adus de chelner doar ceea ce îţi place. Nu. Iată că şi colegii cehi mi-au vorbit încă o dată şi astăzi pornind de la experienţa proprie că integrarea europeană înseamnă că tu vrei să aderi la o organizaţie, la un club de ţări bogate şi prospere şi trebuie să te raliezi la abordările şi valorile care există în acest club. Dacă nu vrei, nimeni nu-ţi cere şi nu-ţi impune integrarea.

Europa Liberă: S-a luat o pauză până la consumarea alegerilor locale, fiind o lege nepopulară?

Iurie Leancă: Nu. Ceea ce ne-am propus noi din momentul în care guvernul a retras legea din Parlament este să comunicăm – să comunicăm cu societatea, cu instituţiile din ţara noastră care au anumite rezerve sau semne de întrebare. În linii mari, noi suntem în calendarul pe care ni l-am propus şi discutat cu Uniunea Europeană şi Comisia Europeană. Până în toamnă urmează să ne explicăm mult mai bine, să venim cu anumite precizări care nu denaturează spiritul legii, dar ne permit să anihilăm anumite temeri şi atunci sunt convins că nu va fi o problemă insurmontabilă adoptarea acestui act legislativ.

Europa Liberă: Anul trecut, la conferinţa donatorilor la Bruxelles care a fost un succes inclusiv al ministerului de Externe, Moldova a primit promisiunea unui miliard şi opt sute de mii de euro, fonduri în formă de împrumuturi şi ajutoare nerambursabile...

Iurie Leancă: Mai bine de 50 la sută - ajutoare nerambursabile.

Europa Liberă: Ce sumă a reuşit Moldova să acceseze până acum, dacă ştiţi?

Iurie Leancă: Mi-am dat seama că nu ştiu şi este bine să mă documentez. Dar această sumă urmează să ajungă în Republica Moldova timp de patru ani. În toamnă sau chiar anul viitor urmează să fie realizate primele proiecte în infrastructura drumurilor finanţate din programul Provocările Mileniului de 262 de milioane de dolari. Proiectele care ţin de sistemul de irigare au început deja, din câte cunosc. Deci, ceea ce s-a promis acolo rămâne în vigoare. Nu am ratat, din câte cunosc, nici o ocazie în acest sens.

Europa Liberă: „Provocările Mileniului” este un program al Statelor Unite pentru guvernele care dau dovadă de performanţă. Vicepreşedintele american, Joseph Biden a menţionat acest ajutor când a fost la Chişinău toamna trecută. El a sfătuit atunci politicienii moldoveni să folosească perioada rămasă până la alegerile prezidenţiale de anul viitor, când politicienii americani nu vor mai avea timp de altceva, pentru a valorifica sprijinul promis de Statele Unite. Ce s-a întâmplat în lunile scurse de la vizita vicepreşedintelui Biden?


Iurie Leancă
: Au urmat câteva întâlniri la un nivel mai redus. Pentru luna iunie am preconizat o vizită la Washington. Şi chiar în aceste zile o delegaţie de la ministerul Agriculturii cu un număr de vinificatori moldoveni urmează, din câte cunosc, să plece în Statele Unite pentru a vedea posibilităţile de a pătrunde pe piaţa respectivă. Deci, nu uităm pentru nici un minut importanţa relaţiei cu Washingtonul. Iar zilele acestea (şi nu este neapărat o curiozitate) am trimis un mesaj de felicitare pentru noul primar din Chicago care a făcut din nou referinţă recent la bunicul lui care, după cum spune, vine din Basarabia şi pentru care manifestă un anumit interes. Ambasadorul nostru cred că a participat deja ieri sau astăzi la procedura de inaugurare a noului primar. Vom încerca să folosim toate elementele, inclusiv pe acelea mai sentimentale, mai emoţionale care ne pot ajuta să obţinem beneficii pentru Republica Moldova şi cetăţenii ei.text
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

Previous Next

XS
SM
MD
LG